Говорителят на прокуратурата за терористичния закон: Няма да има злоупотреба с права

08:12, 28 юли 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-сериозното ограничаване на права са предвидени само в случай на сериозна опасност от терористична атака. Балансиран е законът и няма възможност да се допусне злоупотреба с права. Това каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова за БНТ в коментар за създадения по инициатива на държавното обвинение антитерористичен закон, който сега влиза на първо четене в Народното събрание.

Според прокуратурата в закона има съдебен контрол, който да спре свободното ограничаване на права. По думите на Арнаудова съдии участващи в обсъждането на закона са заявили, че са взети всички мерки да не се допуска злоупотреба с права.

Задържаните за тероризъм сирийци у нас

"Тримата задържани по обвинение в тероризъм сирийски граждани на територията на България са се възползвали от правото да не дават обяснения.  Те са получили статут на бежанци в Германия", коментира Румяна Арнаудова по bTV темата.

Тя отговори уклончливо на въпроса дали свободно на нашата територия са се разхождали лица, които са в тесни връзки с Ислямска държава. По думите й тримата задържани са се предвижвали свободно в рамките на ЕС, а тъй като няма сериозен граничен контрол между България и Гърция затова са влезли у нас.

В сряда специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещуАлмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Прокуратурата посочва, че тримата сирийци са членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“) и имали терористични намерения. Тримата опитали незаконно да преминат границата ни с Турция.

През януари 2016 г. те решили да тръгнат от Германия, минавайки през Гърция и Турция, за да стигнат до Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“). Целта им била да участват в терористични атаки срещу чужди държави.

Пристигнали в гр. София на 07.02.2016 г. около 21,00 часа. На автогарата в столицата обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в кв. „Надежда“, където пренощували.

На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин. С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, който пристигнал в 00,40 часа на 09.02.2016 г. на гарата в гарад. Слизайки от влака, обвиняемите се тръгнали към границата, от където възнамерявали да преминат в Турция и на границата са задържани, след като са били забелязани с термокамери от патрул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама