МВР бори телефонните измамници с ревизори от НАП

08:40, 28 юли 16 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигнализирали сме НАП, даден е списък на лица, за които предполагаме, че се занимават с телефонни измами, но нямаме доказателства срещу тях. Това обясни  Инспектор Стефан Попов от ГД „Национална полиция“ по Нова тв. По думите му има информация, че хората в списъка се занимават с незаконна дейност и показват притежаване на значителни финансови средства.

През 2015 г. 918 са регистрираните телефонни измами, а  само 85 от тях са разкрити.

„Жертвата чува просто един глас по телефона, друго доказателство няма. „Мулето“, което взима парите, също няма контакт с този човек, затова се търси самият апарат и сим-карта“, обясни инспекторът. Той разказа, че цели квартали се занимават с телефонни измами. Част от населените места, където има най-много измамници са гр. Левски, с. Градище, гр. Горха Оряховица и Павликени.

„За последните години нямаме осъден телефонен измамник за повече от 5 години, масово те получават условни присъди“, каза още Попов.

Пред „Нова тв“, човек, който събира парите при телефонна измама – „муле“, разказа, че групата е успявала да изкара повече от 100 хил. лв от измама. „Гнус ме е от себе си, хората излизаха разтревожени и разплакани“, разказва Бисер.

Той е от София и е бил шофьор в градския транспрот, а брат му бил прокурор в столицата. След като остава без работа кандидатства по обява в интернет, където го наели да събира пари от хора за осигуровки.

„Там, където му оставях парите, намирах телефон с нова сим-карта. Имат мини централа, поне 10-ина човека телефонисти“, разказва още Бисер. Той и още двама от неговата група са задържани в Перник и могат да получат 6 години затвор. Прокурорът по делото му обяснява, че Бисер е съдействал и това ще му смекчи вината при присъда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама