Площад в Стария град ще носи името на големия пловдивски художник Димитър Киров

08:41, 28 юли 16 25 922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Площадното пространство пред църквата "Свети Никола", граничещо с ул. "Митрополит Паисий" и "Генерал Тошев", в Стария град ще носи името на големия пловдивски художник Димитър Киров.

Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив.

Димитър Киров е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул и почина на 23 октомври 2008 г. в Пловдив.

Още миналата година, във връзка с 80-ата годишнина от рождението на художника в Община Пловдив постъпиха писма от пловдивското журналистическо дружество "Европрес" и Културен център "Тракарт" с предложение една от улиците в града да бъде именувана на големия творец.

Живописта на Димитър Киров го свързва с най-значимите представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. Това е период, наситен с новаторство и разчупване на догматичните идеи в българското изобразително изкуство, а картините му са тематично насочени срещу идеологемите на епохата, лишаващи от свобода художествения изказ.

През творческия си път художникът се спира многократно на темата за миналото - вълнува го както антично-митологичното време (цикълът "Орфей"), така и легендите и напластяванията в българската история (цикълът "Далеч в историята"). Особен лиризъм носят творбите му, посветени на музикалното изкуство - той пресъздава звучните хармонии чрез ярки багри, като по този начин прави една уникална музикална интерпретация на живописта. В платната му се появя и образът на грациозната балерина, вдъхновен от музата на живота му - Русалия. Дълбоко чувство влага и в рисуването на пейзажи от трите града, останали завинаги в сърцето му - Пловдив, Истанбул и Париж.

Димитър Киров създава множество мозайки и фрески в различни обществени сгради в Пловдив, Чирпан, Ботевград, София и др. Автор е на стенописа и фасадното сграфито в Старинен Пловдив, на стенописното пано, секо, във фоайето на Концертната зала "Из културната история на Пловдив", на сграфитото в къща-музей "Пейо Яворов" в Чирпан, мозайката "Родопска песен" във фоайето пред Зала 2 на НДК и др.

Носител е на множество национални и международни почетни награди и отличия. Произведенията му се намират в музеи и частни колекции в България и в целия свят.

На 21 май 2010 г. в къща "Стамболян" в Старинен Пловдив беше открит музей на Димитър Киров. Къщата е ремонтирана със средства на Община Пловдив и в постоянната експозиция са представени множество живописни платна и мозайки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама