Казината в Свиленград спонсорират общината

10:44, 28 юли 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Казината в Свиленград ще участват в новосъздадения Общински социален фонд, който бе утвърден с решение на Общинския съвет. Фондът набира, управлява и разходва средства за провеждане на общинската политика в областта на социалните дейности. Средствата ще се набират чрез дарения и завещания от търговци,  извършващи дейност по Закона за хазарта и от български или чуждестранни физически или юридически лица.

Идеята е на кмета Георги Манолов. Правилникът на фонда бе създаден след няколкомесечно проучване на юридическите възможности как доброволно и със справедливо дялово участие, съобразно мащаба на дейността им, фирмите за хазартна дейност да се включат в местния обществен живот, съобщават от общината.

„В  българското законодателство не се предвижда операторите в хазартната дейност да плащат местни данъци, те заплащат директно на държавата данък върху игралните съоръжения. Но подобна практика има в Европейския съюз, например в Австрия – казината плащат местен данък в общините, в които се намират.

Засиленият интерес в граничния Свиленград към този вид бързо печеливш  бизнес бе предпоставка да се потърси начин за благотворителни отчисления на средства в полза на жителите на общината – да се подпомагат деца, възрастни хора, социално слаби и нуждаещи се от лечение.

Целта на Общински социален  фонд – Свиленград е да  подпомага: подобряването на материалната база на социалните институции и услуги в общността, чието реализиране е невъзможно с утвърдените от държавата  разходни  стандарти, ученици с увреждания и други лица с увреждания за участието им в олимпиади, състезания, фестивали; за ученици спортисти и за културни мероприятия и др.

В момента в Свиленград лиценз от Държавната комисия по хазарта имат пет  казина и седем игрални зали. Строят се четири нови казина, а  още пет  фирми са заявили инвеститорски намерения. Заради стратегическото местоположение на Свиленград на 2 граници тази дейност се превръща в един  от структуроопределящите бизнеси в региона и идеята на социалния фонд е той да се използва по най-добрия начин за подпомагане на местното население, коментират от общината.

Преди няколко месеца Topnovini.bg първи съобщи, че искат Свиленград да стане Лас Вегас на Балканите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама