Искат освобождаване от ареста на момичето убило мъж в Стара Загора

10:51, 28 юли 16 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Внесъл съм  жалба в Окръжен съд Стара Загора за освобождаване от ареста на 18-годишната Мария Г., която е обвинена за убийството на 62-годишния Богдан Динев”, съобщи адвокатът на момичето Валентин Димитров.

По думите му е недопустимо то  да стои в ареста 72 часа. Той се позовава на  чл. 5 ал. 4 от Европейската конвенция за защита правата на човека,  където е предвидено, че всеки арестуван или лишен от свобода има право да обжалва законосъобразността на своето задържане в съда, който е задължен в кратък срок да се произнесе; в случай че задържането е неправомерно, съдът е длъжен да нареди незабавното освобождаване на задържаното лице. Според адвоката в нашето законодателство има пропуск, не е предвидено обжалване на прокурорско постановление за задържане, затова се е позовал на Конвенцията.

„Смятам, че моята подзащитна е задържана незаконосъобразно. Това е класически случай на действие при законна самоотбрана, тъй като е имало  тежко посегателство върху нейната личност”, каза още адвокат Димитров. В момента момичето бил в тежко психологично състояние. То е съдействало максиамално на разследващите и не представлява опасност за обществото.

Ако жалбата бъде приета, още днес трябва да има съдебно заседание за решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама