Карина Караиванова е новият шеф на КФН

10:53, 28 юли 16 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът избра Карина Караиванова за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това се случи с гласовете на 174 депутати, от които 139 "за", 24 "против" и 11 "въздържали се". Караиванова получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС, част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Новият шеф на КФН бе единственият кандидат, като бе е номиниран за поста от ГЕРБ. Караиванова досега бе зам.-министър на финансите.

В ресорната парламентарна комисия Карина Караиванова представи визията си за управление на КФН. Тя обясни, че активно ще се работи за развитието на капиталовите пазари. Караиванова заяви, че ще бъде направена и проверка на дейността на комисията досега.

"Дали ще направя ревизия на решенията, взимани от КФН при управлението на предишния председател, считам, че е редно когато се поема за управление една структура, да има яснота какво заварва човек, когато встъпва в длъжност. Така че е нормално да се извърши и финансов одит и доколкото е възможно одит на извършените операции за изминалия период на предходния мандат", каза Караиванова.

Другият важен елемент, който трябва да бъде свършен в кратки срокове, е да се извърши анализ на цялостния модел на управление на ръководно ниво в КФН, каза още тя пред депутатите в бюджетната комисия.

По отношение на човешките ресурси ще се прави оценка и на съществуващия експертен капацитет. Караиванова каза още, че целта, която си поставя е постигането на позитивна работна атмосфера, изградена върху стремеж за реални резултати.

Социалистът Румен Гечев припомни, че ръководството на НОИ също е с изтекъл мандат и настоя такива избори да се правят, преди да изтекат сроковете. Той определи петдневния срок за номинации като „кадрови цирк“.

Йордан Цонев декларира, че групата на ДПС подкрепя кандидатурата на Караиванова, защото  познават качествата й и изборът е важен за небанковия финансов сектор. Той също определи  процедурата за избор като  опорочена. Депутатът заяви: „лошият маниер,  с който беше наложена процедурата, нанесе имиджови вреди на кандидата“.

И Мартин Димитров (РБ) коментира, че не е добра практика да има по един кандидат за председател, тъй като трябва да има истинска конкуренция. Той се обърна към Карина Караиванова и посочи, че тя ще бъде подкрепяна или не от реформаторите в зависимост от своите бъдещи действия.

„Разрешете следващия път гражданските номинации. Нека това да е последният път, в който ръководство на важни регулаторни органи се обсъжда, след като мандатът е изтекъл“, каза депутатът.

На част от въпросите му, както и на други въпроси на депутати към Карина Караиванова, председателят на бюджетната комисия  Менда Стоянова отговори, че е трябвало да бъдат зададени не днес в залата, а на заседанието на комисията. Тя обвини Мартин Димитров, че задава днес въпрос за кредитните кооперации, за да „става популярен“.

Независимият депутат Георги Кадиев отправи критики към досегашния председател на КФН Стоян Мавродиев като заяви, че Комисията е била „разбита“ и е проспала „подназдорното си лице КТБ“. Той отказа да подкрепи кандидатурата, защото и по неговите думи процедурата била опорочена и то само с един кандидат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама