Приеха Наредбата за спортните обекти в Шумен

13:07, 28 юли 16 / Политика 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници в Шумен приеха с 28 гласа „За” и 6 „Против” новата Наредба за реда и условията за ползване на спортни обекти и съоръжения общинска собственост.

Преди гласуването зам.-кметът по култура и образование в община Шумен Найден Косев уточни, че администрацията предлага документ, който определя „рамката, философията и принципите” за ползване на спортната база в Шумен и в Наредбата не се говори за реални пари.

По думите му,  в нея няма механизъм за това как общината и спортните клубове ще си поделят разходите за поддръжката на спортната база, защото документът определя общия ред по който да се отдава базата.

Механизмът за съфинансиране ще е функция на общинския бюджет, не на наредбата.

Кметът е този, който ще разпорежда всяка календарна година да се разработи механизъм за съфинансиране .  95% от разходите за залите и стадионите ще се поемат от общинския бюджет. Само 5% от консумативите ще се плащат от спортните клубове, посочи Косев.

В Наредбата се залагат три принципа- първият е за нов ред и правила, по които клубовете ще кандидатстват за ползване на спортните обекти. Предлага се и нов начин за поддръжка на базата. Създава се и ред в контрола на финансирането на спортните клубове.

„Няма как, когато почти 2000 спортисти в града ползват една публична собственост, да не участват в нейната поддръжка”, категоричен е зам.-кметът Косев.

Спортните клубове ще носят и пълна отговорност за причинените по време на работа щети на обекти и съоръжения, които ползват.

Съветниците добавиха нов параграф и той е, че Наредбата няма да се прилага за спортни обекти и съоръжения в образователната и културна инфраструктура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама