Румен Петков скочи на БСП преди срещата за общ кандидат-президент

13:42, 28 юли 16 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Силен политически сезон с тежки решения, със сериозни анализи и диалози и със самочувствието, че са направили много - тази самооценка си дадоха днес от АБВ.

Във вторник ръководството на АБВ препотвърди желанието си Георги Първанов или Ивайло Калфин да е кандидат за държавен глава на коалиция "Ляво - Център". 

По думите на Румен Петков на днешната пресконференция потвърждаването на номинациите на президента Първанов и Ивайло Калфин се базира на социологията. И посочи, че това са двете най-избираеми личности в ляво и тяхното номиниране не е самоцел. „Ние търсим тези личности, които ще ни позволят не да се прави кампания, а да ни позволи да спечелим кампания”, каза още той.

Относно евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова Ивайло Калфин заяви, че не може омбудсманът в отпуската да води партийни кампании. И посочи, че принципната позиция, която АБВ отстоява е, че омбудсманът е деполитизиран и надпартиен. Ако тя се впусне в битката, трябва да подаде оставка, категоричен бе Калфин.

От думите му се разбра, че битката за президент трябва да е лидерска и Корнелия Нинова трябва да влезе в нея.

„Ние не приемаме предварителните условия и абдикацията на БСП от битката за президентския пост. Ще видим какви са и другите варианти, но в такъв случай, ако с наше участие ще бъде издигана кандидатурата, то тя трябва да бъде равно приближена до всички”, заяви Ивайло Калфин.

Според него не би било добро решение да не се обсъждат членове на ръководствата на партиите, защото така ще трябва да се търсят фигури в оставащото малко време.

На въпрос дали биха приели надпартийна кандидатура, ако такава бъде издигната, заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви: „Ние нямаме място в този другарски сблъсък между ГЕРБ и БСП. На нас ни коства огромни усилия търсенето и стремежът да намерим обща, силна, печеливша кандидатура”. Той визира процедурите по вътрешнопартийно допитване в БСП и допълни, че с аргументи от типа „този не” на разговори с хора, с които държиш да имаш отношения, не се отива.

"Не се прави така", допълни Петков относно поканата за 3-ти август, изпратена от БСП, и изтъкна, че "елементарното възпитание изисква да вдигнеш телефона и да попиташ „Удобно ли ви е?”. „На трети ние тук трябва да седим на повикване, да тръпнем да получим поканата и като получим поканата, който е с по-здрави глезени, да отърчи, да отиде. Не се прави така”, заяви Румен Петков.

Той обясни обаче, че сигурно ще участват в едни такива разговори, макар че това е много ярка демонстрация на това как не се прави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама