Меркел отказа за пореден път да премисли бежанската си политика

14:49, 28 юли 16 / Свят 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли за пореден път искането да премисли бежанската си политика, въпреки двете терористични атаки, извършени от мигранти през последните дни, съобщава АФП.

„Джихадистите искат да подкопаят нашата готовност да посрещнем хора в нужда“, каза тя по време на обръщение към народа след серията атаки в Германия.

“Двама мъже, престорили се на бежанци, нападнаха страната ни. Това е шамар в лицето на страната, която им помогна. Терористите се подиграват на единството ни и на хората, които имат нужда от помощ", заяви Ангела Меркел по време на ежегодната си пресконференция, на която коментира важни за Германия проблеми. Обикновено това събитие се провежда през август, но заради зачестилите инциденти в страната през последните дни канцлерът прекъсна ваканцията си и говори пред медиите по-рано.

"Преди 11 месеца, в същата тази стая, казах, че Германия е силна държава", каза Меркел, визирайки речта, в която заяви, че страната може да се справи с притока на бежанци. Не съм казала, че ще бъде лесно, напомни тя и заяви, че държи на думите си. "Постигнахме много неща, но имаме да свършим и много други".

"И днес, както и вчера съм убедена, че ще доведем до успешен край това историческо събитие във времена на глобализация", заяви тя. 

В обръщението си към нацията Меркел обяви, че е разочарована от "многото държави", които не спазват поетите ангажименти за справяне с мигрантската криза. Тя посочи, че затварянето на Балканския маршрут и споразумението с Турция е спряло притока, но че има десетки хиляди търсещи убежище в Гърция.

В същото време канцлерът обяви нови мерки улесняващи експулсирането на отхвърлени бежанци. Германските власти ще проверяват изключително стриктно дали нуждаещите се от подслон имат връзки с радикални групировки. Германската армия ще има право да се намеси в опазването на сигурността в случаи на сериозни атаки. Военните в страната никога досега не са имали такива правомощия, отбелязва АФП.

Припомняме, че три от четирите атаки, извършени в Германия от 18 юли насам, са дело на търсещи убежище, а за две от тях пое отговорност "Ислямска държава".

Рейтингът на Меркел спадна по-рано тази година заради близо 1.1 млн. търсещи убежище, дошли в Германия през 2015 г., но след Брекзит подкрепата за нея се увеличи.

Тя отказа дали ще се кандидатира за канцлер на предстоящите през 2017 г. парламентарни избори.

Заради отворената си бежанска политика Меркел често е критикувана както от противниците си, така и от сестринската партия на християндемократите – Християнсоциалния съюз (ХСС). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама