Интелектуалци застанаха зад Велислав Минеков за президент

15:38, 28 юли 16 / Политика 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група интелектуалци, сред които доц. д-р Ефрем Ефремов и Захари Карабашлиев, написаха отворено писмо до партиите в Реформаторския блок в подкрепа на кандидатурата на проф. Велислав Минеков за кандидат-президент на коалицията.

Както София Topnovini.bg вече писа, името на скулптора е едно от обсъжданите на “Раковски” 134.

“Ние вярваме на уверенията на РБ, че търси граждански кандидати за президент и изискваме ясен знак от Вас, че зад тях има безусловна политическа воля за овластяване на гражданите”, пишат те. И подчертават: “Ние не даваме доверие в аванс, а изискваме от РБ и лидерите му да изпълнят една от най-автентичните реформаторски политики - гражданско участие без явни или скрити опити за партийно моделиране”.

Ако Реформаторският блок подкрепи проф. Минеков, то така коалицията ще докаже, “че е гражданска платформа за управление, какъвто бе при създаването си”, както и “че не е изменил на тази си природа и е запазил легитимността си на независим от ГЕРБ субект, изразител на волята на тази част от гражданите, които са гласували за истински реформи и политически промени”. Групата граждани изразяват и увереност, че лидерите на РБ вече са узрели и ще загърбят дребнавите противоречия.

“Пред нацията ни има предизвикателства, свързани с икономически, геополитически, европейски и регионални процеси отвъд готовността на света и ЕС да ги управляват безконфликтно. Затова е нужно лидерство - институционално, политическо и особено личностно, което Велислав Минеков олицетворява”, мотивират се те.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса цялото обръщение:

Ние, в качеството си на граждани на Република България, избрали съзнателно да упражнят гражданското си право, се обръщаме към лидерите на РБ, към парламентарната група, непартийните членове и членовете на гражданските съвети към РБ в страната да подкрепят за кандидат на РБ за президент номинирания от нас проф. Минеков. Ние вярваме на уверенията на РБ, че търси граждански кандидати за президент и изискваме ясен знак от Вас, че зад тях има безусловна политическа воля за овластяване на гражданите.

Ние не даваме доверие в аванс, а изискваме от РБ и лидерите му да изпълнят една от най-автентичните реформаторски политики - гражданско участие без явни или скрити опити за партийно моделиране.

Парламентарната група на РБ и действащият предизборен щаб са добра политическа и организационна основа Блокът да подкрепи издигнатия от нас граждански кандидат. Така РБ ще докаже на обществото, че е гражданска платформа за управление, какъвто бе при създаването си. Да докаже, че не е изменил на тази си природа и е запазил легитимността си на независим от ГЕРБ субект, изразител на волята на тази част от гражданите, които са гласували за истински реформи и политически промени.

Ние вярваме в зрелостта Ви като лидери на РБ да загърбите дребнавите противоречия и да изправите пред реваншистката лява върхушка и срещу партийния кандидат на ГЕРБ един автентичен граждански кандидат със силен глас и ярка позиция. Издигайки проф. Минеков, ние не целим разделения, а мобилизиране на реформаторската енергия и реабилитация на консенсуса в обществото.

Считайте номинацията ни за знак, че все още вярваме, че в политиката имат място автентични граждани с несломима от временни привилегии гражданска позиция, с глас, който се изправя срещу всяка несправедливост, злоупотреба с власт, корупционно действие и олигархична зависимост, независимо дали идват от опозиция, управляващи или от така срамно приеманите за нормални напоследък политически хибриди.

Хората го познават с делата и думите му - често против статуквото и против грешките на това мнозинство. Но и на всяко друго - на мнозинствата против реформите, против културата, против образованието и националната ни идентичност, против запазването на самоличността ни на българи и идентичността ни на европейски граждани с евроатлантически ценности.

Даваме на РБ кандидат с морал, компетентност, знания, почтеност и способен на големи и дълги битки за справедливост. Даваме Ви човек с отчетливо мнение против работата на министри, когато грешат, и дано зрелостта Ви е вече такава, че да видите в това не провокация към стабилността на държавата, а шанс Блокът да заслужи мащабите на доверието на хората.

Ние се обръщаме към Вас, господин Ненчев, господин Лукарски, господин Исмаилов, господин Кънев и госпожо Кунева,

Вярваме, че и Вие като нас искате президент, който умее да управлява независимо, почтено, без да се поддава на натиск и вслушвайки се в народа си. Издигаме кандидат, който да внесе в институцията лидерство, мъжество и доблест.

Пред нацията ни има предизвикателства, свързани с икономически, геополитически, европейски и регионални процеси отвъд готовността на света и ЕС да ги управляват безконфликтно. Затова е нужно лидерство - институционално, политическо и особено личностно, което Велислав Минеков олицетворява.

Пред новия държавен глава стои задачата да постигне обществено съгласие за национални приоритети, свързани с устойчивите ни евроатлантически и регионални партньорства, последиците от Брекзит, променящия се извън собствения си контрол ЕС, бежанския натиск, ситуацията в Турция и председателството на ЕС. Пред него стоят и вътрешните предизвикателства по преодоляване на съпротивата против реформите в икономиката и фискалната стабилност, енергетиката, съдебната система, антикорупцията, демографията, образованието, културата и по преодоляване на бедността и социалната изолация, пораждащи радикализъм. И най-вече: нужен ни е държавен глава, който иска да служи на гражданите, не на протокола и временната политическата целесъобразност. Затова предлагаме проф.Минеков – човек, доказал, че може да казва "не" на големите сили, когато доблестта на гражданина го изисква, но и "да" на обикновения гражданин, дръзнал да се изправи сам срещу слабите управленски решения.

Издигаме за кандидат за президент уважаван творец, способен да примирява рефлекса на лиността да оспорва с мисията на общество да създава. Лидер, който не дели хората на партии, гилдии, десни и леви, наши и ваши. Личност, показала, че може да работи всеотдайно за надпартийни каузи и с всички качества да представлява народа ни авторитетно в международните си задължения.

Уважаеми лидери и членове на РБ,

Призоваваме Ви да дадете силен знак към гражданите за тяхната значимост в политическия живот и за потенциала на културната и интелектуална общности да излъчат лидер. Вярваме, че ще сте на висотата на очакванията ни. РБ има нужда да се върне към дързостта си на способен да побеждава съюз, да върне вкуса на нас, гражданите, към участието в решенията за бъдещето на България. В лицето на нашата номинация България има кандидат на образованите, дръзките да изразят позицията си граждани, на българите, способни на грижа за обществото си. И заедно с това кандидат, който е демократ, убеден в силата на солидарното общество. Днес нашият избор е да дадем на РБ ярък гражданин реформатор за президент в лицето на проф. Велислав Минеков. Дано чуете гласа ни!

София, 28 юли 2016 г.

Подписали:

1. Диана Райнова, скулптор, председател на Фондация „Николай Райнов”

2. Проф. Борислава Танева, музикант, заместник-ректор на НМА

3. Захари Карабашлиев, писател

4. Дарина Такова, оперен изпълнител

5. проф. Петър Бонев, художник, НХА

6. доц. д-р Ефрем Ефремов, преподавател в СУ

7. доц. Станко Войков, преподавател в НХА

8. Георги Атанасов, адвокат

9. Марин Георгиев, писател

10. доц.д-р Евгения Бързашки, ДМ, педиатър, токсиколог, председател на Българското дружество по клинична токсикология

11. Веселин Тодоров, издател

12. Татяна Симеонова, директор на радио „Алма матер”

13. д-р Пламен Димитров, историк

14. Кръстьо Капанов, стилист

15. Велик Капсъзов, спортист

16. Валентин Узунов, председател на СБХ Ловеч и директор на ГХГ – Ловеч

17. Орлин Атанасов, художник

18. Златомара Попова, керамик

19. Марко Игнатович, журналист

20. Мартин Захариев, звукооператор

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама