Няма да има максимален срок за обитаване на общинските жилища

15:58, 28 юли 16 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наемателите на общинските жилища в Шумен няма да имат 5 или 10-годишен срок за ползването на апартаментите. Те ще обитават квартирите според срока на сключения договор за наемане, както е предвидено според Закона за общинската собственост и Закона за задълженията и договорите.

Това предвиждат промените в общинската Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища.

Непосредствено преди гласуването на Наредбата, общинската администрация оттегли предложението си за въвеждане на 5 и 10-годишен срок на обитаване на жилищата. На извънредно заседание Правната комисия отново обсъди предложените варианти за промени и допълнения в Наредбата и излезе със становище, че са „козметични” и затова няма да настоява гледането й да се отложи за септември. 

В крайна сметка, съветниците приеха едно по едно измененията на главите и допълнителните и преходните разпоредби на Наредбата, след което гласуваха единодушно „За” целия документ.

Сред приетите промени е тази, че кандидатите за общинско жилище ще трябва да представят удостоверения за дохода на член от семейството за период от 6 месеца назад. Освен това, когато жилището не се обитава повече от 3 месеца, наемателите ще бъдат извеждани, като фактът, че жилището не се ползва ще се доказва с бележки за ток, вода или проверка, предвиждат още променените текстове на Наредбата.

Тя влиза в сила от датата на публикуването й в местен ежедневник. 

Според зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова голяма част от общинските жилища в момента са с от години неподновявани договори, с просрочени задължения и е констатирана липса на контрол при наемането и ползването им.

55 от общинските жилища пък в момента не се обитават. 40 от квартирите имат нулеви сметки за ток или са с минимални киловати отчетено потребление. 14 от жилищата са с несъответствие в клиентските данни за ползвана ел.енергия и в списъка на наемателите на апартамента. От 77-те ведомствени жилища, които общината също дава под наем, се оказва че 40 се ползват от служители на държавни структури- Шуменският университет, Драматично-кукленият театър, ДАНС, Държавната филхармония и др.

Към момента Община Шумен е връчила 38 заповеди за прекратяване на договори за наемане на общински жилища. Едномесечният срок за предизвестие е изтекъл, предстои извеждането на наемателите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама