Общината не се стресна, прави си друг младежки фестивал

16:15, 28 юли 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младежки фестивал ще има, без значение дали ще се казва FUNCITY или по някакъв друг начин. Това стана ясно на пресконференция днес. Припомняме, че екипът на FUNCITY взе решение да се оттегли от партньорството си с Община Варна - основен финансиращ орган на събитието до момента. Така сдружението „Варненски младежки фестивал“, което е създател и организатор на емблематичния фест се отказа и от планираните 100 хиляди лева за финансиране на тазгодишноо събитие. Причината за това е разочарованието на екипа от прилагания подход към младежките политики и дейности във Варна, и в частност към фестивал FUNCITY от страна на Общината. „Организаторите на варненския фестивал, които са представители на различни младежки организации и кръгове в града, отчитат серия от стъпки от страна на Община Варна през последните две години, които показват тенденциозно некомпетентно и некачествено управление на младежките политики на местно ниво“, писаха до медиите от сдружението.

Това обаче ни най-малко не стресна Общината. От следващата седмица започва подготовката на нов фестивал, а 100 000 лева, които бяха за FUNCITY, най-вероятно ще бъдат разпределени между новите младежки структури, които искат да се включат. Председателят на комисията по младежки дейности и спорт Мартин Байчев и представителят на Общината в сдружението „Варна - Европейска младежка столица“ - Биляна Раева, обориха някои от твърденията на сдружението „Варненски младежки фестивал“. Според тях няма нищо вярно в това, че чрез постоянната комисия „Младежки дейности“ е направен опит да се изземат името и логото на фестивала като собственост на Общината чрез регистриране на търговската марка на нейно име. Сега обаче процедурата може и да бъде задействана след консултация с юристи.

Раева обясни, че в последния момент са били заложени необяснимо високи суми, като например 7000 лева за наем на Летния тетър и 2000 лева за 4-дневен наем на химически тоалетни. За провеждането на друго събитие са били платени 187 лева за същата услуга, при това е ставало въпрос за седмица.

Не било вярно и че „Варненски младежки фестивал“ е основател на FUNCITY. От Общината контрираха, че сред идеолозите на феста бил сегашният главен архитект на Варна.

Раева припомни, че фестивалът тръгна през 2009 г. и тогава финансирането е било осигурено от спонсори. Община Варна решава да отпуска всяка година субсидия две години по-късно – през 2011-а. Сумите, които отпуска до 2015 г. са, съответно 73 000, 90 000, 97 000 и 93 000 лева. Сдружението „Варненски младежки фестивал“ започва да организира събитието преди пет години, получава и 50 процента от финансирането. Тази година за първи път екипът щеше да разполага с цялата сума. За следващото издание обаче поискали над 100 000 лева.

Според Мартин Байчев Общината има право да знае как са изразходвани средствата, които са били вложени във фестивала - 500 хиляди лева.

Стана ясно също, че ще бъде предложено сдружението „Варненски младежки фестивал“ да бъде отстранено от Управителния съвет на „Варна - Европейска младежка столица“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама