Кои въпроси Етичната комисия на ВСС не зададе на Владимира Янева по „записите със съдийките“

16:16, 28 юли 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на СГС Владимира Янева беше понижена в ранг за три години от Висшия съдебен съвет по дисциплинарно производство заради множество нарушения в работата й като административен ръководител на съда, открити при проверка на Инспектората на ВСС и самият Висш съдебен съвет в началото на 2015 г.

Янева стана известна освен с казусите „КТБ“, „Белведере“ и „Червеи“, също и покрай изтеклите записи в сайта „Биволъ“, за които се предполага, че са разговори основно между нея и Румяна Ченалова, нейна заместничка в СГС, също освободена от поста поради административни нарушения. От записите става ясно за обвързаности между съдебната и изпълнителната власт.

От стенограма на изслушването на съдия Владимира Янева пред Етичната комисия на ВСС във връзка със записите, поискани по Закона за достъп до обществената информация от „Mediapool”, става ясно, че тя няма спомени да е разговаряла нито с Ченалова. нито с кадровиците Ясен Тодоров и Димитър Узунов.

Ето някои от въпросите, които „етичните“ от ВСС не зададоха:

Верни ли са фактите изнесени в записите от сайта „Биволъ“? Конкретен и ясен отговор от Янева по този незададен въпрос няма, по думите й записите са манипулирани по начин така, че да създаде невярна представа за обективната действителност.

Има ли зависимости между изпълнителната и съдебната власт в България, за които й е известно, и кои са лицата, с които ги свързва?

Вярно ли е, че: „Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той снощи като ми се обади ми вика: Това е най-малкото, което успях да направя в тази цялата ситуация. ( бел.ред. за случая „Червей“, отстраняването и повдигане обвинение на Янева по делото)

Вярно ли е, че "службите са си на ДПС"?

Вярно ли е, че „Бойко“ е извикал главния прокурор и му е казал да я „опраска“?

Вярно ли е, че „Цецо натиска яко" (което тя потвърждава – на „100%“, в записите) ?

„Пускала“ ли е на „Бойко“ смс? „Митко Узунов“ (бел.ред. вероятно Димитър Узунов) ли е „неговият човек в съвета“?

Според нея, настроен ли е Бойко срещу нея заради Цветан?

Вярно ли е, че шефът на ВАС Георги Колев й се е обадил да й каже, че „тука (бел.ред. ВСС) хората не искат да те отстраняват“. Също така дали Георги Колев й е казвал, че е звънял на „Бойко“ да го пита за нея. Както и дали е молила Колев да „сговаря“ хората във ВСС да я отстранят.

Въпросите зададени от членовете на етичната комисия са няколко, общи, и в различни вариации: Имало ли е разговор Янева-Ченалова; Какви са отношенията между Янева и Ченалова; Кога двете са се виждали за последно; Кога е разбрала, че ще бъде отстранена от шефското място в СГС; разговаряла ли е с Георги Колев, Ясен Тодоров и Сотир Цацаров за нейното отстраняване;

На един от най-конкретни и важни въпроси дали фактите от записите Янева ги е казвала някога на Ченалова, тя избягва от него и казва - Не си спомням изобщо да е провеждан такъв разговор", а преди това членът на ВСС Васил Петров се опитва да отбие въпроса, като казва, че такъв вече е задаван. Янева също така отрича да е говорила и да се е срещала някога с главния прокурор Сотир Цацаров „за образуване на производство спрямо който и да било“. Според нея, тя не е цел на записите, а ВСС.

Интересно, че въпреки съгласието на Янева, ако ВСС я задължи да си даде разпечатка от телефона, искане за такова решение няма.

Три факта от записите обаче се потвърждават – и двете съдийки имат куче; Янева е била „многократно“ нагости в дома на Ченалова; двете съдийки са били в колегиални отношения в онзи период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама