Подаваме електронно документи за парично обезщетение за безработица

17:21, 28 юли 16 25 682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният осигурителен институт (НОИ) предвижда в бъдеще да има възможност за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица. 

Това обяви управителят на НОИ Бисер Петков пред парламентарната комисия по труда и социалната политика. Той заедно с подуправителя на института Весела Караиванова са единствените кандидати за нов мандат в управлението на НОИ. Номинирани са от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ. Депутатите от БСП и ДПС също заявиха, че подкрепят преизбирането им. 

Петков е убеден, че с електронното подаване на документите за парично обезщетение за безработица ще отпадне нуждата хората да посещават и НОИ, след като са посетили бюрото по труда, за да се регистрират. 

Предвижда се до края на годината да се въведе и уеб услуга за работодателите да извличат данни от електронния регистър на болничните листове, който е в НОИ, като така от бизнеса ще бъдат улеснени в задължението за подаване на работодателските данни.

По думите му в бъдеще се предвижда и изцяло оптимизиране на процеса с електронно подаване на данните за болничния лист към работодателите, тоест да отпадне необходимостта хората в болнични да представят листовете на самите работодатели.

В концепцията за управление на НОИ за периода 2016 - 2020 г. Бисер Петков залага като цели повишаване на адекватността на осигурителните плащания чрез развитие и подобряване на административните аспекти на тяхното предоставяне, въвеждане и популяризиране на електронните административни услуги, както и въвеждане преимуществено на служебното начало в производството по отпускане на пенсии след 1 януари 2019 г.

В отговор на депутатско питане за необходимостта от преизчисляване на старите пенсии Петков каза, че те изостават спрямо новите и това се дължи на факта, че новите са върху по-висок осигурителен доход, докато старите се актуализират по швейцарското правило, но по думите дали ще се преизчислят старите към осъвременена база е извън компетенциите на НОИ. Депутатите от всички парламентарни групи, работодатели и синдикати изразиха позиция, че Петков и Весела Караиванова са хора с висок професионализъм и подкрепят техните кандидатури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама