ЦГМ вече е с ново ръководство. БСП му даде 100 дни да се докаже

17:25, 28 юли 16 / Политика 25 710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно мнозинство Столичният общински съвет подкрепи назначаването на новите членове на борда на Центъра за градска мобилност. Това са Христиан Петров и Никола Рогачев и временният шеф на дружеството Румяна Милова. Петров присъства на гласуването, но Рогачев не се появи.

За мястото на Румяна Милова ще има нов конкурс, тъй като Христиан Петров и Никола Рогачев бяха единствените кандидати, които покриха критериите за членство в борда.

След избора, от опозицията в общината обявиха, че „дават кредит на доверие“ на новото ръководство. Калоян Паргов от столичното БСП заяви, че Петров и Рогачев нямали много опит в сферата на транспорта, но заслужавали подкрепа и шанс. Така, новите шефове на ЦГМ, имали 100 дни пробен период пред БСП.

„Уважавам CV-тата на тези млади хора. Учили са в чужбина, но за съжаление без практически опит транспорта, както и без житейски опит. Надявам се г-жа Фандъкова да не сбърка за пореден път в този си избор. Когато търсим хора, които са чисти и неопетнени като бял лист, но за съжаление има и съмнение дали те ще могат да се справят с този най-тежък ресор, който будаи най-много скандали до този момент“, каза лидерът на столичните социалисти.

Иначе Христиан Петров заяви, че вече е очертал трите приоритета, които ще следва като част от шефовете на ЦГМ. Повече за целите на Петров и защо избра да смени поста си на директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, очаквайте в интервю с него по-късно тази вечер.

Ето кои са новите шефове

Христиан Петров, който е получил оценка над 4.50 от атестиращата комисия на конкурса е бивш съветник на премиера Бойко Борисов. В началото на годината Петров беше назначен за шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Сега той ще напусне поста си, за да не се стига до конфликт на интереси, и ще заеме мястото си в ЦГМ. Петров е едва на 32 години, но е получил най-висока оценка от комисията.

Вторият покрил критериите на комисията е Николай Рогачев. Той е финансист и през последните години е работил по различни проекти към Световната банка. Има магистърска степен от Оксфорд.

Предисторията

До избор на ново ръководство в Центъра за градска мобилност се стигна след като в началото на април столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставките на всички в управлението на дружеството.

Причината беше скандалната обществена поръчка за реновиране на 60 спирки на градския транспорт в столицата. Заради скандала оставка подаде и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама