Обсъдиха измененията в новия Закон за образованието в Разград

17:43, 28 юли 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща, във връзка с прилагането и сроковете за изпълнение на разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование, които влизат в сила от 1 август, се проведе днес в заседателната зала на областната администрация в Разград. Срещата, председателствана от зам.-областния управител Виолета Тодорова бе по инициатива на Регионален инспекторат по образованието.

Присъстваха началникът на РИО-Разград Атанас Дончев, Живка Панчева - началник отдел, Веселина Станчева – старши експерт по професионално образование в Инспектората,  Евгения Николова - главен юрисконсулт, зам. кметовете на общините Самуил и Цар Калоян и представители на седемте общини на територията на област Разград.

Атанас Дончев представи новия Закон за предучилищното и училищното образование, който е приет и обнародван в Държавен вестник бр. 79 от 13.10.2015 г. и влиза в сила от 1 август. Законът предвижда промяна във финансирането на професионалните гимназии, закриване и преобразуване на училища, извънучилищните педагогически учреждения, държавни обслужващи звена, обединените детски заведения и др.

 От направената презентация стана ясно, че предстоят много задачи, има и срокове. Привеждането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, в съответствие със закона изисква извършването на проверки, изготвяне на становища и документация, вземане на решения от компетентните органи, осъществяване на административен контрол, както и изтичане на определени срокове за обжалване на съответните процедури.

Областна администрация, общините, РИО-Разград и директорите предстои да вземат важни решения, свързани с прилагането на новия закон и привеждането на елементите на образователната система, в съответствие с изискванията. Общините трябва да вземат решения кои учебни заведения трябва да бъдат преобразувани.

Една от новостите в закона е създаването на Национален инспекторат по образованието, който ще извършва поне по една инспекция на всяка детска градина и на всяко училище на всеки пет години.  Инспектирането е процес на изготвяне на цялостна независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование в определен момент на дейността им за определяне на насоките за подобряване.

Според закона, при прекратяване на трудовото правоотношение с педагогически специалисти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали длъжност на педагогически специалист в държавна или общинска институция на бюджетна издръжка от системата на предучилищното и училищното образование, ще се изплаща по-голям размер на обезщетението по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда – в размер на 10 брутни заплати.

Освен промените, които предстоят във вида на училищата и обслужващите звена в системата на средното образование, във финансирането на досега съществуващите държавни училища, се предвижда и разработване на областна стратегия за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците. От друга страна към всяка детска градина и всяко училище ще се създават обществени съвети. В състава на обществените съвети на училищата, извършващи обучение за придобиване на професионална квалификация се включват и представители на работодателите.

Зам.- областният управител Виолета Тодорова предостави думата и на представителите от общините да изложат въпросите си, свързани с измененията в закона.  Тя увери общините, че могат да разчитат на съдействие от страна, както на Областна администрация, така и на Регионалния инспекторат по образование.

„Областна администрация винаги е помагала  в координирането и изпълнението на съвместната ни дейност. Заедно ще се справим, за да постигнем основната цел на новия Закон за предучилищното и училищното образование -  повишаване качеството на образованието“, допълни Тодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама