Цветан Цветанов: България не може да си позволи да е максимално критична към Турция

20:04, 28 юли 16 / Политика 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България не може да си позволи да е максимално критична към случващото се в Турция в момента, тъй като трябва да запазим добрите си съседски отношения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на БТВ. "А имаме нужда от добри отношения с Турция заради бежанската криза", поясни той.

"Турция е буфер между Сирия и Ирак. На територията й има около 3 млн. бежанци, като само 250 хил. са на територията на бежански центрове. Ако не разчитаме на съпричастността на Турция, това означава, че Европа ще бъде изправена пред много затруднения", заяви Цветанов.

Той обаче призна, че не можем и да бъдем спокойни предвид извънредното положение, обявено в югоизточната ни съседка. 

На въпрос дали ще се провеждат българските президентски избори в Турция, Цветанов обясни, че предстоят много проверки на ситуацията и ще бъдат прегледани много доклади, преди да може да се вземе подобно решение.

"Трябва да вземем правилното решение и да гарантираме, че упражняването на вот ще бъде по съвест и ще е конституционно", каза той.

Бившият шеф  на МВР коментира и приетия днес на първо четене антитерористичен закон, като изрази задоволство, че е имало толкова сериозна подкрепа за законопроекта. Според него мерките в новия закон не са драконовски, а напълно адекватни спрямо опасностите. 

"Всяка една страна вече адаптира законодателството си с новите предизвикателства – ние използваме добрите практики", добави Цветанов.

Водещата Цветанка Ризова се опита да разбере дали все още съществува вариант Цветанов да е кандидат-президент на ГЕРБ. След няколко опита да получи от него коментар, Цветанов не издържа и каза: "Несериозно е в това студио да извадим някакви новини".

Според него обаче президентът трябва да е човек, който "в рамките на няколко години да има силния глас по света, защото в тази ситуация трябва да бъдем много диалогични и внимателни". И добави, че кой е той, ще обяви само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама