Кметът на Община Добричка обмисля да атакува решение на местния парламент

21:44, 28 юли 16 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Закупуването от Община Добричка на сграда в с. Ведрина, собственост на РПК „Запад”, предизвика продължителни дебати по време на днешното заседание на Общинския съвет.

Предложението, което кметът инж. Тошко Петков внесе за обсъждане, предвиждаше да не се дава съгласие за покупката на имота. Става въпрос за сграда с площ от 1700 кв. м. Мотивите му бяха, че в бюджета за тази година няма предвидени средства за целта. Освен това, състоянието на сградата е много лошо и за ремонта й ще са нужни между 150 и 200 хиляди лева, които отново ще тегнат на общинския бюджет.

Кметът на селото Георги Георгиев обаче настоя, че жителите на Ведрина искат сградата да бъде закупена от Общината. Идеята е там да се разкрие пенсионерски клуб и магазин, тъй като сега и двата търговски обекта в с. Ведрина се помещават в гаражи в покрайнините на селото.

Първоначално обявената цена от продавача е била 11 000 лева, но след това тя е увеличена на 22 000 лева. Събранието на селото е решило да използва за закупуването сумата от 12 400 лв., която е от отчисленията от 30 % от събраните наеми и продажби. От общинската хазна той поиска 9 600 лв. и обеща, че ще търси спонсори за ремонта.

Кметът инж. Петков предупреди, че, ако общинските съветници все пак решат да се извърши покупката, това би означавало „извиване на ръцете“ на общинската администрация.

Въпреки това, решението бе прието.

„За мен, това, че Общинският съвет взе такова решение, има доста голям нюанс на популизъм. Никой не държи сметка какво ни чака оттук насетне. За съжаление, аз трябва да мисля и по тези въпроси“, коментира пред Topnovini.bg кметът. Той съобщи, че в законовия 14-дневен срок ще вземе решение как ще постъпи. Като припомни, ме има право да върне решението на Общинския съвет или да го обжалва пред съда. И двете възможности стоят на дневен ред, каза кметът.

Той показа и снимки, илюстриращи състоянието на имота.









След продължителен дебат съветниците отложиха решението за даване на съгласие да се промени статутът на бивши здравни служби в селата от публична на частна общинска собственост.

На заседанието общинските съветници приеха отчет за изплатените командировъчни пари на председателя на ОбС Донко Марев за първото шестмесечие на годината, които са в размер на 260. Гласуван бе и отчет за получените командировъчни средства за същия период от кмета на Общината инж. Тошко Петков - 190 лева. Прието бе направеното от Донко Марев предложение за осигуряване на 1 000 лева за честването на 150-годишнината от създаването на болницата в Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама