„Камчия“ посреща българисти от три континента

07:23, 29 юли 16 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 120 българисти от 33 страни и 3 континента пристигат в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, за да изучават български език, граматика, традиции и история в заключителната седмица на 39-ия Международен летен семинар по български език и култура. Той е организиран от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със съдействието на Министерството на образованието и науката и Община Велико Търново. В официалната програма се очаква да се включи и вицепрезидентът на България Маргарита Попова.

Участниците идват у нас, за да подобрят нивото на владеене на български език. В триседмичната им програма се провеждат практически мастъркласове и специализирани обучения по старобългарски и по съвременен език, по модерно българско кино, съвременно изкуство, история и култура на България, фолклор и съвременна литература.

Сред почитателите на българския език има студенти, учители, адвокати, преводачи, писатели и журналисти. Най-много са представителите на Русия и Германия, следвани от румънците, американците и сърбите. За първа година има участници от Люксембург. Воден от любовта към езика, за девети път в страната ни пристига ветеранът Ши Мин Цай, който е срещнал своята съпруга във Велико Търново и в момента е сред най-големите почитатели на семинара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама