Референдумът „Марешки“ влиза в пленарна зала без никаква подкрепа от депутатите

08:42, 29 юли 16 / Политика 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще реши дали да бъде проведен инициираният референдум от бизнесмена Веселин Марешки. Четири парламентарни комисии до момента отказаха да го подкрепят – правната, здравната, икономическата и тази за взаимодействието с НПО-ата.

Въпросите в националното допитване са 5, като под тях се подписаха 397 400 души, а едва 2 600 подписа не достигнаха той да бъде задължителен по закон.

Със становище „против“ излязоха министерствата на здравеопазването и икономиката по два от въпросите, свързани с ограничението за открива на не повече от 4 аптеки и с пазара на горивата.

Конституционният съд пък зачеркна въпроса за намаляването на броя на народните представители от 240 на 120 души. Във връзка с него съдилището излезе със позиция вчера по другото национално допитване, организирано от „Шоуто на Слави“, в което присъства същото питане.

Въпреки че депутатите го одобриха без редакция, 3 от 6-те въпроса на Трифонов се оказаха противоконституционни, като другите два са за за електронното гласуване и за пряк избор на полицейските началници по места.

Народното събрание ще гласува дата, на която ще се проведат президентските избори. Управляващото мнозинство се е обединило около идеята това да се случи на 6-ти ноември. БСП искат вотът да е на 23 октомври, а от ДПС настояват за датата 30 октомври.  

Въпросите на Веселин Марешки са:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3.Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама