Испанският крал възложи на премиера Мариано Рахой да състави ново правителство

08:43, 29 юли 16 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой прие късно в четвъртък връчения му от крал Фелипе Шести мандат да състави ново правителство, въпреки че няма достатъчно мнозинство, предаде „Ройтерс“.

Очаква се това да сложи край на продължаващата повече от седем месеца политическа криза в страната.

"Кралят ми възложи тази мисия и аз я приех", заяви Рахой, като обеща, че ще удвои усилията си, за да получи небоходимата подкрепа в парламента.

Рахой не коментира дали е уточнена конкретна дата за гласуване на кандидатурата му в парламента, но подчерта, че ще започне с удвоени усилия да преговаря с другите партии, за да опита да ги убеди да подкрепят неговата Народна партия. „Трябва да съставим солидно и стабилно правителство възможно най-скоро", каза той на пресконференция след срещата с крал Фелипе Шести. "Испания се нуждае от правителство сега, това правителство трябва да бъде оглавено от Народната партия, няма друга алтернатива." Рахой посочи също, че Испания не може да си позволи да отиде на трети подред избори.

На 26 юни в Испания бяха произведени вторите за половин година избори. Те бяха спечелени от Народната партия на Рахой, но тя не получи абсолютно мнозинство в парламента, което означава, че партиите ще трябва да съставят коалиционно правителство.

За да бъде избран за премиер, на първото гласуване в 350-местния парламент, Рахой трябва да получи подкрепа от абсолютно мнозинство. Ако това не стане, ще има второ гласуване, в което ще бъде достатъчна подкрепата и на обикновено малцинство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама