Най-младият ни олимпиец в Рио е на 18, а най-възрастният на 36 години

11:15, 29 юли 16 / Спорт 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От спечелилите квоти за Рио най-млад е 18-годишният Ангел Кодинов, който ще навърши 19 години в началото на септември. След него в класацията е Даниел Асенов, който стана на 19 години през май тази година. От дамите най-малка е включилата се в последния момент в ансамбъла Любомира Казанова, която навърши 20 години също през месец май.

Най-възрастен е 36-годишният Димитър Кумчев, също включил се в последния момент в борцовия състав. След него в класацията следват трима, родени през 1983 година Самуил Донков, Силвия Дънекова и Елис Гури.

22-годишен софиянец в НСА е „средният“ български олимпиец

Най-много от българските олимпийци в Рио са родените през 1994 година – общо 10. След тях най-благодатни за раждането на спортни звезди у нас са били 1989 г. и 1990 г. с по 6 представители. Всички наши състезатели на Игрите са родени между 1980 и 1997 г. Най-"ялови" за спортни таланти са били 1980, 1984, 1988, 1995, 1996 г., които са „дали“ само по един спортист в състава за Рио.

София с най-много олимпийци в Рио

Най-много от нашите олимпийци в Рио са родени в София – общо 11, следват Пловдив с 8, Хасково с 3, а 7 града имат по двама представители – Сливен, Плевен, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сандански и Варна, останалите 13 селища са по един. Бройката на София обаче се вдига много от ансамбъла, в който 4 от 5-те гимнастички са от София. В тази статистика не са включени двамата родени извън България – Гури и Дубов.

Изпращаме 51 олимпийци в Рио. История на рекордите

Тази година делегацията ни е от 51 спортисти. Най-многобройната такава ни е през 1980 година на Игрите в Москва. След нея са 182-мата нашенци в Сеул през 1988 година. Точно там записваме най-успешното си представяне в Олимпийските игри - 10 титли и пето място в крайното призово класиране по нации. Под 60 спортисти не сме имали от 60 години насам – в Мелбърн през 1956 г. бяхме със 43 състезатели. Преди Рио общо 1765 са били олимпийците ни в летните спортове.

Пловдив и Котел са „най-спортните ни градове“ според състава на делегацията

Най-спортен град според българските олимпийци в Рио е Пловдив. Градът под тепетата е дал цели 8 спортисти при население близо половин милион. София има 11 представители, но при близо 2 милиона жители. По глава от население обаче абсолютен № 1 е Котел, който при 6000 жители осигури един олимпиец – Силвия Дънекова. В тази класация следват 8-хилядното Гълъбово с 1 (Стефани Стоева), 10-хилядна Мездра с 1 (Митко Ценов) и 12-хилядно Раднево също с 1 (Борислав Новачков).

15 август се очертава с най-много български участници в Рио

Като ден с най-много български участници на Игрите в Рио се очертава 15 август, понеделник. Тогава, поне според предварителните заявки, е възможно да стартират до 13 наши спортисти. Най-спокоен за нашите ще е 8 август, когато максимум петима ще запишат участие. Интересни са и очакванията за дните с най-много финали за нас – на 16 август и на 21 август е възможно до 7 българи да участват в решителните стартове, на обратния полюс са 7 и 8 август с по една потенциална възможност. Трябва задължително да се поясни, че това са изчисления върху хипотетични възможности, които зависят от жребия, програмата по дни и сесии, способностите и представянето на отделните ни спортисти и отбори в хода на Игрите.

1/3 от олимпийците ни са от НСА, трима от нашите учат в САЩ

С най-много представители сред българските олимпийци е Национална спортна академия. Една трета (17) от нашите спортисти са възпитаници на НСА „Васил Левски“. В класацията следва Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ с трима олимпийци, Югозападен Университет с двама, а цели 10 други висши завадения са с по един. Сред тях има три университета в САЩ, един от нашите учи вече трета година за зъболекар (сабльорът Панчо Пасков), а Елис Гури е с диплома от Албанската спортна академия „Вожо Куши“. От завършилите само спортно училище, най-много са тези от софийските – трима, а по двама представители имат спортните паралелки в Сливен, Пловдив и Хасково.

Двама легионери в българския олимпийски тим

Само двама са легионерите в българската олимпийска делегация. И двамата са в борбата. Елис Гури е роден в Албания. На европейското първенство в Тампере през 2008 г. Гури спечели бронзов медал в категория до 96 килограма, а на летните олимпийски игри в Пекин завърши на осмо място. В края на 2010 година получава българско гражданство и започва да се състезава за България, след което на Олимпиадата в Лондон през 2012г. отпадна на ¼-финал. Владимир Дубов е бесарабски българин, родом в Украйна. Световен вицешампион от Будапеща, носител на златния пояс „Дан Колов“ за миналата година.

България със злато в 9 спорта на олимпиади

Борбата си остава най-успешният български спорт в олимпийската история. Борците ни са спечелили общо 68 медала, от които 16 златни. Следват щангите с 36 (12 титли), леката атлетика с 18 отличия (5 титли), боксът с 18 (4), кану-каякът 17 (4), спортната стрелба 16 (4) и др. България е печелила злато в 9 спорта, а медали в 16.

Мъже – жени: дамите пак отстъпват позиции

В олимпийската ни делегация има 29 мъже и 22 жени. Това затвърждава традицията на големи спортни форуми да се увеличава бройката на мъжете. В Лондон преди 4 години бяхме с 37 мъже и 26 жени. Единствената в историята Олимпиада, на която в българския тим има повече жени е Пекинската през 2008 – 27 мъже и 43 жени.

14 спорта – много или малко

В Рио България ще бъде представена в 14 спорта. Това е в синхрон със започналата през този век негативната тенденция за „свиване на територията“ в олимпийската програма. В Атина имахме състезатели в 20 спорта, в Пекин – в 15, в Лондон в 17. В най-много спортове участваме на Игрите в Москва 1980 и в Атина 2004 – по 20, а на обратния полюс са първите модерни игри в Атина през 1896 г., където сме представени от един гимнастик. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама