Брюксел предупреди Анкара за възможно замразяване на преговорите за еврочленство

12:11, 29 юли 16 / Свят 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан предупреди Турция, че преговорите й за членство в ЕС може да бъдат замразени, ако обвиненията срещу участниците в неуспелия преврат не бъдат съобразени с върховенството на закона.

„Смятам, че мерките, предприети след неуспешния метеж, за крайно неподходящи. Имам нужда да видя какво е било отношението към тези хора“, каза Хан в интервю за германския ежедневник Süddeutsche Zeitung. „Ако остане и най-малко съмнение, че отношението към тези хора не е било коректно, последствията ще бъдат неизбежни“, заяви еврокомисарят.

Турция стартира преговорите за присъединяване към ЕС през 2005 г., като те напредват със скоростта на охльов, отбелязва „Фигаро“.

На въпрос дали обсъжданията за евроченството на Турция са все още актуални Хан отговори: „Това е един основателен въпрос, който си задавам много често, да не кажа ежедневно“.

Близо 16 000 души, работещи в армията, правосъдието, образованието и медиите, бяха арестувани и отстранени от длъжност при чистката, която организираха турските власти след опита за преврат. Турция бе остро критикувана за тези си действия от ЕС.

В същото време еврокомисарят по разширяването приветства подписаното през март споразумение между Евросъюза и Турция за овладяване на бежанската криза. „Днес е важно да помогнем на Турция да се справи с финансовата тежест и приемането на 3 млн мигранти на нейна територия“, отбеляза Хан.

Миналата седмица турският министър по европейските въпроси Юмер Челик заяви, че метежът по никакъв начин не е повлиял на пакта. „Ние продължихме спокойно да прилагаме споразумението. Това показва, че турската демокрация е силна“, каза още политикът.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама