Добрич почете героя на Добруджа ген. Иван Колев

12:25, 29 юли 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поднасяне на цветя и едноминутно мълчание обществеността на Добрич почете паметта на ген.лейтенант Иван Колев. Днес се отбелязват 99 години от неговата смърт.

Да почетат паметта на героя пред паметната му плоча бяха кметът Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, областният управител Детелина Николова, общественици, граждани и много деца от летните училища в града.



Иван Колев е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5–7 септември 1916 г. На 28 юли 1917 г. големият български пълководец е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама