Лицензираха „Мини Марица-изток” за регионален жп превозвач

15:28, 29 юли 16 25 705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов получи днес лицензия № 302/14. 07. 20016 г., която дава право на въгледобивното дружество да превозва товари по националната железопътна инфраструктура  в определена част от територията на България. Документът бе връчен от Веселин Василев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация”.

 Андон Андонов  благодари на целия екип, който месеци наред работи за лицензирането на дружеството като регионален превозвач на товари  - ръководителят на жп отдела  Живко Бончев,  главният инженер по жп транспорт  Стойко Иванов и специалистите  от жп участъците в рудник „Трояново-1” и рудник „Трояново-север”. 

За първи път в над 60-годишната история на „Мини Марица-изток” подвижният железопътен състав може да оперира по националните линии като самостоятелна жп организация. Лицензията дава право да се превозват товари в участъка Нова Загора – Стара Загора – Димитровград – Симеоновград. Чрез нея се повишава сигурността на доставките на въглища към топлоелектрическите централи в комплекса „Марица изток” като се осигурява възможност те да получават суровина минимум от два рудника. Наличието на лицензия има и икономически ефект  -  10 пъти се намаляват разходите за преминаване в участъка гара Раднево – гара Любеново-предавателна като се спестяват средствата, които досега са плащани на лицензирани жп превозвачи.

Предвижда се приходите от външни услуги, извършвани от жп транспорта на „Мини Марица-изток”, които в момента са между 3 и 4 млн.  лв. на година, да се удвоят . Към дружеството могат да се обръщат всички товародатели, в това число и лицензираните до момента в България жп превозвачи, за да транспортират товари в региона. Това особено важи за превози по жп линия № 83 Симеоновград – Нова Загора, която не е електрифицирана, но осигурява по-пряка връзка от Турция към вътрешността на България и Европа. Лицензията дава и възможност с подвижния състав на „Мини Марица-изток” да  се извършва превоз на варовик от находищата в региона към топлоелектрическите централи от комплекса, който те използват за сероочистващите си инсталации. С получаването на лиценз мините стават 14-тото дружество в България, което има право да превозва товари по националната железопътна инфраструктура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама