АБВ се ангажира да внесе Закон за лова и опазването на трюфелите в България

16:19, 29 юли 16 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес представители на партия АБВ презентираха новосъздадената "Асоциация на ловците на трюфели в България", както и своята идея за законопроект, който да регламентира подобни дейности. На срещата присъстваха председателят на Асоциацията Росен Иванов, проф.д-р Иван Станков - депутат от партия АБВ, Румен Петков - зам.-председател на партията, и Венцислав Великов aдвокат-пълномощник и областен председател на АБВ - Русе. 

Великов направи кратка презентация на отрасъла в момента - според данни на Асоциацията, в България се срещат почти всички видове трюфели, но поради липса на регулации това национално богатство систематично се унищожава от неспециалисти, които разкопават горите с всякакви налични средства. В тази връзка от АБВ подготвят законопроект, който да регулира именно тези дейности, и да даде възможност на много хора да започнат малък или дори среден бизнес, тъй като пазар за трюфели има, както и много ентусиасти, които са готови да се занимават професионално. Бяха изнесени данни, че само в Русенско ловците на трюфели са около 350, а в цялата страна са около 10 хил. 

Росен Иванов също обърна внимание на безразборното разкопаване на горите, и нуждата от мерки срещу подобни действия. Това е и целта на предлагания проектозакон - да се започне обсъждане, по възможност в летния сезон, за да е възможно с началото на новата парламентарна сесия да бъде събрана широка подкрепа. Венцислав Великов допълни, че за изготвянето му са проучени внимателно разпоредбите в Италия, Франция и Унгария - държави, които имат богат опит с подобни култури. 

Проф. Станков увери, че от парламентарната група ще направят всичко възможно да изчистят всички неясноти и неточности около законопроекта, както и да съберат възможно най-широка подкрепа за него преди внасянето му за разглеждане. Ще се разработи и финансова обосновка, която да бъде представена и пред финансовото министерство. Проф. Станков изрази надежда, че през септември законопроектът ще може да бъде внесен, и то от името не само на депутати на "АБВ", но от група депутати от различни партии. 

От "Асоциацията на ловците на трюфели в България" коментираха още, че по техни данни между 50% и 70% от горските трюфели в страната се унищожават заради безразборно разкопаване от недобросъвестни ловци. В същото време пазарът в България бил готов да поеме всички количества от продукта, чиято цена варира между 50 и 60 лв. за килограм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама