Комисията за дискриминация: Увеличават се жалбите срещу езика на омразата в медиите

16:27, 29 юли 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Увеличават се жалбите срещу езика на омразата в медиите. Това заявиха пред Topnovini.bg от Комисията за защита от дискриминация. Така например за месец юли са разгледани на открити заседания 7 жалби на етническа основа срещу родни медии. Сред използвалите език на омразата са например БТВ, "СКАТ", в-к "Стандарт" и агенция "БЛИЦ", сочи справката ни, направена от официалния график на комисията. Той е качен на сайта й. 

Наред с това експертите ни поясняват, че сред другите преписки има също така много оплаквания по защитените признаци лично положение и най-много сигнали от хора с увреждания. Казусите за лично положение могат да бъдат съчетание на различните персонални характеристики на отделния човек като например семейно положение, образование, местожителство и други, разясниха специалистите. 

Така например се жалват хора на различна възраст и различен статус в обществото. Досега е имало жалби от лишени от свобода, хора с увреждания, които се чувстват най-дискриминирани от социалните служби по места заради това, че са лишени от личен асистент, липсата на достъпна архитектурна среда и други.

Случва се да попаднат в комисията и оплаквания от хора с редки болести, от бъдещи и млади майки, почувствали се дискриминирани от работодатели. Има оплаквания за неравно третиране по признаците пол, синдикална или партийна принадлежност, за твърдян сексуален тормоз и други, разясняват още експертие. По думите им се наблюдава следната  тенденция , а именно гражданите, след като са поставили своите проблеми пред множество институции и не са получили съдействие и решения по тях,  се обръщат към нашите регионални представители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама