Съдът отмени незаконна такса в наредба на община Кубрат

17:01, 29 юли 16 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл.46а, ал.7 от Наредба №11 за определянето и администрирането на местни такси и цени на територията на община Кубрат. С текста е предвидено, че при внасяне на искане за изразяване на предварително съгласие за смяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд се заплаща такса от 150 лева на декар, съобщават от Административния съд.

Делото е образувано по протест на прокурор от Окръжната прокуратура. В мотивите си съдът приема, че оспорената разпоредба се явява незаконосъобразна, като приета в противоречие с нормите на Закона за нормативните актове, Закона за опазване на земеделските земи, Правилника за приложението му и Закона за местните данъци и такси. Те се явяват нормативни актове от по-висока степен и следва оспорената разпоредба да бъде отменена, посочват магистратите.

Според тях, с разпоредбата на чл.6 от ЗМДТ изчерпателно са установени видовете местни такси, които общината събира. Сред тях не е предвидена такса „за изразяване на предварително съгласие“. Такава такса не е предвидена и в специалния закон. Ето защо съдът приема, че тази разпоредба на Общинския съвет Кубрат се явява незаконосъобразна и е приета в противоречие с нормите на нормативни актове от по-висока степен, се казва в съдебното решение.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама