"Да, България": Електронното управление е важен фактор в борбата с корупцията на всички нива

12:23, 01 фев 17 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"България изостава с няколко обиколки в прилагането на електронното правителство и електронното управление. Естония въведе подобни неща, заедно с електронна лична карта, още през 2001 г., и до този момент отбелязва огромни успехи както в борбата с корупцията, така и в административната дейност като цяло". Това коментира на пресконференция днес Божидар Божанов, софтуерен инженер, бивш съветник по електронното управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова и съучредител на партия "Да, България". 

Божанов заяви, че вече е назрял моментът за внедряване на подобни технологии в администрацията, тъй като голяма част от българите така или иначе използват интернет и мобилни технологии. От друга страна в момента хората са един вид куриери на администрацията, като това предразполага към корупционни практики на всички нива. 

От своя страна председателят на партията и бивш правосъден министър Христо Иванов коментира, че е много важно да бъде упражняван контрол върху електронното управление от експерти с доказан опит, тъй като подобно управление има потенциала да създаде и електронна корупция. Нужна е обаче политическа воля за въвеждането на електронно управление като цяло, а това до този момент не се случва заради и без това мащабните корупционни практики. Иванов обаче бе оптимист, че този модел вече е започнал да се пропуква, като разбиването му ще отнеме поне няколко години. 

Антоанета Цонева говори за електронното гласуване в контекста на подобен вид услуги. На предстоящите парламентарни избори ще бъдат проведени тестово машинно гласуване, като амбициите са за изборите за Европейски парламент през 2019 г. да се осигури възможност и за дистанционно електронно гласуване. Според Цонева, това ще даде възможност на поне 1 млн. български граждани, живеещи и работещи извън страната, да се включат активно в политическия живот, въпреки опитите напоследък тяхната възможност за гласуване да бъде силно ограничена. 

От "Да, България" коментираха още, че за предстоящите избори няма да изграждат сложни предизборни щабове по места, а ще се работи с местни активисти по ясно утвърдени правила и критерии за кандидатите. Ще се сътрудничи и с всички граждански и неправителствени организации, които споделят ценностите на партията, но тепърва ще се навлиза в "изборен режим". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама