Тревожна е възрастта на учените от Добруджанския земеделски институт

19:57, 01 фев 17 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разширено заседание на Научния съвет на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево се състоя днес. Пред научните работници директорът на института доц. д-р инж. Илия Илиев представи годишния отчет за научната и стопанска дейност.

По думите му, 2016 г. може да се характеризира като относително успешна, както по отношение на научните изследвания, така и по отношение производството и реализацията на посевен материал, растениевъдна и животинска продукция. Постигнатите резултати са плод на усърден труд от страна на научните работници и служители на Института, които проявиха висок професионализъм, посочи доц. Илиев.

Стана ясно, че през миналата година научната и стопанска дейност на Добруджански земеделски институт е осъществявана от 245 учени, работници и служители. Учените са 22-а, от които 5 са професори, 8 – доценти, 5 – главни асистенти и 4 – асистенти. Осемнадесет от научните сътрудници са с научна степен „доктор”. През учебната 2016-2017 г. в ДЗИ са обучавани седем докторанти. Анализът на възрастовите граници на научния състав е твърде обезпокоителен, тъй като 50% от академичния състав е над 56-годишна възраст, посочи доц. Илиев. Според него, трябва да се привличат завършващи курс на обучение магистри с цел включването им в докторантски програми по специалностите, по които е акредитиран институтът.

През 2016 г. научният колектив на Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево е участвал в разработване на пет научно-изследователски проекта, свързани със селекцията и агротехниката при зърнено–житни, бобови култури и слънчоглед.

Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол е признала през 2016 г. един сорт зимна обикновена пшеница Никодим, един сорт тритикале  Борислав, сорт твърда пшеница Малена, хибрид слънчоглед Линзи и една линия слънчоглед 99R.

През годината са издадени 5 сертификата. От тях два са за сортове обикновена пшеница  (Сладуна и Кристалина), един за  тритикале (Благовест), един е за сорт ечемик (Пагане) и един - за  линия слънчоглед (3607 А).   

Отчетено беше, че общите приходи от реализиране на посевен материал, растениевъдна и животновъдна продукция, авторски права и др. възлиза на 4 537 710 лв. Разходите за издръжка на института са с 3% по-ниски от тези през 2015 г.

Дадено бе уверение, че ръководството на ДЗИ, с подкрепата на Селскостопанска академия и земеделското министерство, ще предприемат мерки за осъществяване на инвестиции в съвременно лабораторно оборудване и селскостопанска техника.

Гост на Разширеното заседание на Научния съвет на ДЗИ бе областният управител Детелина Николова.  Преди форума тя де е срещнала и разговаряла с научния колектив на института и с директора му .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама