От КНСБ-Шумен работят по проекта „Искам още 100 лева“

10:34, 02 фев 17 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От КНСБ-Шумен работят по проекта „Искам още 100 лева“

Регионалният съвет на КНСБ-Шумен и неговите структури в града предприеха стъпки за увеличаване на заплатите в редица бюджетни структури, детски градини, ясли, училища, здравни заведения и други отрасли. Това съобщи председателят на местния синдикат Анета Денева

Началото е поставено в Община Нови пазар, където синдикатът договори ръст на заплатите на медицинския персонал в детски ясли със 60 лева.

В Община Шумен медицинския персонал за детско и училищно здравеопазване и детски ясли, където работят 260 човека получи увеличение със 70лева.

В момента вървят преговори за увеличаване заплатите в МБАЛ-Шумен, Центъра за настаняване от семеен тип и в Диагностично консултативния център.

„Това е добър старт. Отличен пример за останалите работодатели показаха Община Шумен и Община Нови пазар“, заяви Анета Денева.

В Община Велики Преслав е внесен нов колективен трудов договор за по-високи заплати на персонала в яслите.

Кампанията „Искам още 100 лева“ стартира в началото на декември миналата година. Промяната в трудовите отношение става чрез нов колективен трудов договор или анекс към настоящия. От КНСБ считат, че работещите имат основание да поискат допълнителни 100 лева към заплатата си.

Сред причините са, че индустрията в България реализира най–високите норми на печалба в Европа в последните години, а плаща най–ниските заплати в Европейския съюз. Трудовият пазар се свива и все по-трудно се намират дори нискоквалифицирани кадри. Бавят се инвестициите, предприятията ограничават своята дейност, понеже не могат да намерят служители. Затова от КНСБ считат, че всеки работник и служител има право през следващата година да получи допълнително по 100 лева към заплатата си.

Данните от 2011-2015 година показват, че почти успоредно с нарастване на брутния вътрешен продукт на глава от населението се е повишила и производителността на труда. В същото време компенсацията на наемния труд съществено изостава спрямо последните два показателя. Към 2015 година този потенциал се оценява на минимум допълнителни около 145 лева на един работещ на месец, които бизнесът прибавя към своите печалби.

За сравнение шивачка у нас получава средно 276 евро, а в Испания – 1606. В сферата на фармацията у нас работещите вземат 536 евро спрямо 3480 в Испания. Рентабилността в добивната промишленост у нас е 31.7% при средно 21.7% за ЕС. Има много други примери потвърждаващи голямата разлика между нас и другите страни членки на Съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама