Центърът за кариерно ориентиране в Шумен продължава с обучението на ученици

10:47, 02 фев 17 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За утвърждаването на Центъра за кариерно ориентиране в Шумен като институция в образователната система и въвеждането на длъжността „Кариерен консултант“ в училище, на 18 февруари 2016 г. стартира новият проект BG05M20P001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщават от Центъра в Шумен.



За изпълнение на дейностите по проекта са създадени нови инструменти за работа – електронен Национален портал по кариерно ориентиране и Каталог, съдържащ информационни характеристики на професиите.  Предстои създаването на модел „Училище – пазар на труда“ към Националния електронен портал за подпомагане на трудовата и професионална реализация на завършващите средно образование и инструменти за ранно кариерно ориентиране на ученици, застрашени от отпадане от училище и ученици със специални образователни потребности.

За апробиране на програмата на ниво училище в Шуменска област е избрана Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Н. Й. Вапцаров“. В гимназията е създаден клуб „Кариера“, в който учениците по определен график ще се обучават до края на учебната година по кариерно ориентиране.



През изминалата 2016 година Националният Електронен портал по кариерно ориентиране е бил посетен от почти всички обучени ученици. А регистрация и попълнени въпросници за степента на насоченост по интереси, способности, предпочитания и ценности имат направени 250 ученика. 

Нарастващият брой на потребители на Националния портал показва, че онлайн-информирането и консултирането по кариерно ориентиране се превръща в желана услуга за учениците. ЦКО проведе анкетно проучване в VIII и XII клас кои  са най-често допусканите грешки при избор на професия. В представителна извадка от 128 ученика, като грешка на първо място учениците поставят  непознаване на собствените личностни особености. На второ място, като грешка посочват непознаване на настъпилите промени в професиите и на трета позиция –избора на професия, направен под пряко или непряко влияние на родители и приятели.



През 2016 г.  ЦКО Шумен е обучил 1462 ученика и е направил  762 индивидуални консултации на 254 ученика. В различни дейности са били включени повече от 400 ученика.  В четири общини – Върбица, Смядово, Венец и Шумен са проведени тематични форуми на училищно ниво, като до края на учебната година такива ще се организират и в останалите шест общини от Шуменска област.

Дейността на ЦКО Шумен ще продължи и през 2017 година, като освен предвидените обучения по кариерно ориентиране, усилията на екипа ще се насочат и към успешното апробиране на Програмата в пилотното училище, за да могат да се поставят основите на научно-обоснована и модерна система за кариерно ориентиране на учениците в системата на средното образование в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама