От ГЕРБ обещават двойно увеличение на учителските заплати

11:14, 02 фев 17 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двойно увеличаване на учителските заплати обещава ГЕРБ. Това обяви членът на изпълнителната комисия на партията Цецка Цачева в ефира на Би Ти Ви.

В кампанията, в която влиза ГЕРБ за предстоящите на 26 март парламентарни избори тя коментира, че "този път ще заложат на програма за увеличаване на доходите, което може да доведе до ръст на пенсиите". "Ние продължаваме, стъпвайки на постиженията ни до момента. За първи път след кризата 3.6% ръст на икономиката - ние трябва да продължим в тази посока. Това, за да го направим, издигаме образованието в национален приоритет", уточни бившият председател на парламента.

"Това, което ще залегне в предизборната ни програма, е двойно увеличение на възнагражденията на учителите, както и специални програми за млади учители", декларира Цачева.

На припомнянето на водещия за отказа на премиера Бойко Борисов през юни миналата година да бъдат вдигнати заплатите на учителите с 10% Цачева каза, че други са били тогава думите на Борисов и архивите ги помнят. "Той обясни, че не само 10%, всеки би искал тези заплати да бъдат по-големи, но тогава не беше направен разчета и анализа. И тогава, когато имахме и видяхме какви са възможностите на държавата, когато от контрабанда преодолени спекулационни сделки и така нататъка, влязоха близо 3 милиарда лв. в хазната, тогава стана възможно 225 в повече да се дадат на учителите", обясни Цецка Цачева.

Намерението за увеличението с 10% от 1 януари 2017 година беше обявено от тогавашния министър на образованието Меглена Кунева на националния събор на учителите в зала "Арена Армеец". Впоследствие Борисов обяви, че такова нещо не е обсъждано.

"ГЕРБ никога няма да стигне до развързване на торбата с лъжи. Ние стъпваме на това, което е възможно. Нашият лидер ни повтаря постоянно, че "истината и само истината" и това е, което си извлякохме като поука от предходната кампания", разясни тя.

Цачева мисли, че назначаването на Огнян Герджиков за служебен премиер "е удачно, министрите също, но ме притеснява вторият ешалон – зам.-министрите - те са от правителствата "Орешарски" и "Станишев".

Друг проблем, с който обещават да се борят е административната тежест, която мори и бизнеса, и гражданите, и поражда корупция на ниските етажи на властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама