Най-голямата находка в Европа от каменни калъпи ще бъде показана в изложба във Виена

11:44, 02 фев 17 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата находка в Европа от каменни калъпи за изливане на бронзови оръжия, собственост на Регионалния исторически музей в Разград ще бъде показана в изложба във Виена. Експозицията, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров ще бъде открита в австрийската столица в средата на март, съобщиха от разградския музей.

В изложбата ще бъдат включени общо 36 предмета от Регионалния исторически музей в Разград. За участие в експозицията са изпратени калъпите от късната бронзова епоха (на повече от 3000 години), които са 31 на броя. Открити са случайно през 1963 г. при изкореняване на гора в землището на село Побит камък. Те са предназначени за отливане на метални предмети – брадви, мечове, скиптри.



Другите експонати на РИМ - Разград, които са поканени за участие в изложбата, са колективна находка от керамични съдове, също от късната бронзова епоха. Интересно е съвпадението, че не само са от същия период като калъпите, но са открити също през 1963 година. На тях са попаднали местните хора от село Черковна при разкопаване на стар извор, посочват от музея. 

Изложбата ще бъде експонирана в австрийската столица до месец юни. Участие в нея ще вземат и също съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в други музеи в България.



Организатори на изложбата са Националният археологически институт с музей към БАН и Kunsthistorisches Museum - Виена. Тя е част от съвместен проект на българската и австрийската академии на науките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама