ЕК може да санкционира Румъния заради указа на правителството

11:54, 02 фев 17 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия предупреди днес Румъния, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат прекратени заради приетите от правителството промени в законодателството за борба с корупцията. Тази позиция бе огласена от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс в извънреден дебат в Европейския парламент в Брюксел, съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Постигнатият от Румъния напредък в последните десетилетия показва силната воля на румънците да се превърнат в демократична нация. Преди седмица отчетохме напредъка на страната за последните 10 години по механизма за сътрудничество и проверка - той е забележителен. Румъния е в последната отсечка от дълъг маратон в утвърждаването на необратимостта на върховенството на закона, посочи Тимерманс.

Това, което виждаме в последните дни, е тревожно. Новото законодателство е отстъпление от напредъка, постигнат в последните 10 години. Призовавам настоятелно правителството да преразгледа законовите промени, заяви Тимерманс.

Румънците, както всички в Европа, заслужават власт, която се бори с корупцията, за да я изкорени. Призовавам правителството да не се отклонява от пътя и да успеем да приключим с механизма. Новото законодателство може да се отрази в осигуряването на европейско финансиране, предупреди зам.-председателят на ЕК.

Над 250 000 души протестираха в сряда вечерта в Букурещ и 55 града в цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама