Проверяват семеен център в Търговище по сигнал за малтретирано дете

12:12, 02 фев 17 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров разпореди незабавна проверка в двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, във връзка с публикация за неглижирано дете, което евентуално е малтретирано, информираха от пресцентъра на местната администрация.

Сигналът тръгна от социалните мрежи, където граждани споделиха, че са видели 13-годишно момче да проси на паркинга пред хипермаркет. Детето споделило, че е настанено в дом и е избягало от там, защото го бият.  Според публикацията малчуганът не за първи път проси пари на това място и дори имало свидетели, които го виждали в синини. 

Със заповед на кмета е определена четиричленна комисия, председателствана от директора на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Общината Косьо Костов. В нея участва и началник отдел „Закрила на детето” Бисер Тодоров. Комисията трябва да докладва на заместник кмета Емине Якубова.

"В случая, който се проверява, трябва да се отбележи, че детето няма рожден ден днес, както то е твърдяло пред граждани. Същият е бил през декември. Детето е имало предишни противообщестевни прояви, които не може да бъдат конкретизирани, тъй като институциите са задължени да гарантират и защитят правата и интересите му. Това не позволява предоставянето на каквато и да е детайлна информация, засягаща детето", съобщиха от общинската администрация.

От там информираха, че в двата Центъра в Търговище има настанени общо 27 деца и младежи с различни заболявания или увреждания. Тези, над 12-годишна възраст, чието здравословно състояние позволява, са на свободен режим до 20 часа. Това е регламентирано в нормативите, във връзка със социализирането на децата. Те посещават и учебни заведения в града. "Политиката е насочена към отглеждане и възпитаване на децата в среда, близка до семейната, за да се изградят навици за обслужване, общуване, създаване на контакти, натрупване на опит и познания", категорични са специалистите.

От Отдел „Закрила на детето” обърнаха внимание на гражданите, че е недопустимо да изнасят информация за децата в публичното пространство и да уронват авторитета на социалните звена. Първата стъпки, при съмнения за нередности, е да се подаде сигнал в отдела, който е и органът, настаняващ детето и следящ развитието му. 

Ръководството на Центъра пък посочи, че желаещите да предоставят дарения могат да се обърнат към директора Дияна Маринова, която ще уточни какви са нуждите на децата. При даряване на храни трябва да се има предвид, че те трябва да са със сертификат за годност и съответните документи.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама