След 12-часово заседание Общински съвет - Ветово гласува бюджет с неясно бъдеще

12:43, 02 фев 17 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 12 часа е продължило заседанието на Общински съвет - Ветово, с който е бил приет бюджета на общината за 2017 г. За да дадат повече подробности за заседанието, както и продължаващите проблеми около местното самоуправление, днес пресконференция дадоха председателят на местния парламент д-р Мехмед Мехмед, неговият заместник Димитър Денев и общинският съветник Пламен Пенчев. 

Заседанието е продължило над 12 часа, тъй като са били разглеждани всички суми, перо по перо, като са били обсъдени и предложения на кметовете на населените места в общината, както и на директорите на училища. Въпреки че бюджетът е бил гласуван с пълно мнозинство от 12 гласа, д-р Мехмед изрази съмнение, че тази година отново ще се появят проблеми във работата на администрацията. 

И тримата общинари изразиха мнение, че кметът Георги Георгиев, който не е присъствал на заседанието, ще направи всичко възможно за да отмени приемането на бюджета, тъй като според думите им, тогава ще разполага със средства, които ще може да харчи безконтролно и без санкция на местния парламент. В същото време администрацията е изправена пред абсурдни ситуации, като например да не е ясно каква е структурата, какви са възнагражденията на служителите, а в някои случаи дори кои точно са служителите, тъй като е имало практика да се наемат хора на временни трудови договори за по-голям от разрешения срок от 4 месеца. Отделно от това не са ясни и заплатите на кметовете в населените места в общините, като в момента се работи със старите отчети. 

Бяха засегнати и конкретни проблеми като снегопочистването, за което на практика няма обществена поръчка точно в най-проблемните месеци. Старата поръчка е изтекла на 31 декември, а новата е трябвало да бъде обявена на 9 януари, но това и до днес не се е случило. 

Общинските съветници коментираха, че до този момент са подали над 20 жалби в прокуратурата заради нарушения по обществени поръчки и изразходване на общински средства, но по нито една от тях не е имало реакция от институциите. Особено фрапиращ е случай с планирано, но липсващо видео наблюдение в местното училище, където вече е имало конфликтни ситуации, и заради липсата на видео наблюдение се поставя на риск живота и здравето на учениците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама