Обновяват с европари 9 училища и 3 детски градини

12:48, 02 фев 17 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Варна започна реализация на проектите, за които има подписани договори за безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Два от проектите са за образователната инфраструктура и включват ремонт и обновяване на общо 9 училища и 3 детски градини, като общата стойност на дейностите е над 19 млн. лв. Продължителността и на двата проекта е 30 месеца.

Единият проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, на стойност 16,3 млн. лв. и предвижда реконструкция на 7 училища и 3 детски градини. Дейностите включват ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и създаване на достъпна архитектурна среда в Първо основно училище, VII СУ „Найден Геров“; СУ „Димчо Дебелянов“; СУ „П. Яворов“; ОУ „Константин Арабаджиев”; ОУ „Стефан Караджа” и ОУ „Н. Й. Вапцаров“. В детските градини – „Първи юни“ – ремонт, газификация и оборудване, в „Светулка“ – ремонт, мерки за енергийна ефективност и обзавеждане, в „Ян Бибиян“ – ремонт на филиала.

Другият проект включва подобряване и модернизация на две професионални гимназии -  по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, и  по икономика „Д-р Иван Богоров“. Предвидените дейности в ПГГСД „Николай Хайтов“ са саниране чрез топлоизолация, подмяна на дограма, ремонт на нарушени елементи и участъци в сградата и двора, частично преустройство на част от първия етаж - изграждане на нови кабинети и работилници за създаване на съвременен център за придобиване на професионална квалификация и др. В ПГИ „Д-р Иван Богоров“ ще се постави топлоизолация на фасадите, изграждане на асансьор, рампа и платформа за хора в неравностойно положение, подмяна на дограма, боядисване, подновяване на подовите настилки, подмяна на врати, подновяване на спортни площадки, дворното и площадковото пространство и градинското оборудване. И за двете гимназии в рамките на проекта е предвидена доставката и монтажа на обзавеждане и оборудване, което е в пряка връзка с изпълнението на предлаганите в тях образователни услуги. Общата стойност на безвъзмездното финансиране за двете училища е 2,8 млн. лв. В тях учат общо 1806 ученици, 63-ма от които са със специални потребности.

Инвестиционната програма на Община Варна, само по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6 млн. лв. са финансовите параметри на проектите от основния списък, а 42 млн. лв. – на резервните проекти. Морската столица бе една от първите общини с одобрена програма и междинно звено за координиране на дейностите и вече защити успешно всички проекти по приоритетна ос 1 „Градско развитие“ по ОП „Региони в растеж“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама