Институциите крият нивото на замърсяване на въздуха в София

13:50, 02 фев 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община (СО) и Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) продължават да крият информация относно състоянието на въздуха в София. За това алармираха екологични организации. На официално искане към ИАОС от страна на няколко неправителствени организации, сред които ЕС „За Земята“ и „Грийнпийс“-България, да предостави почасовите данни от автоматичните измервателни станции (АИС) в София за последните 4 календарни години, отговор от агенцията не е последвал. 

Така тя де факто е отказала достъп до данните и директно е нарушила няколко закона и Конвенцията от Орхус. На подобно искане отправено към СО оттам също отказаха, като формално препратиха питането към ИАОС. Мотивът за препращането на заявлението за достъп до информация към ИАОС е, че СО не разполага с необходимата информация. „Препращането на заявлението към ИАОС не е нищо друго освен измиване на ръцете и прехвърляне на топката. СО е изцяло в състояние да отвори достъпа до данните за качеството на въздуха в и около София за своите граждани“, смята Стефан Ангелов от Програма достъп до информация.

СО все пак публикува предварителни данни от АИС в реално време на страницата си, макар и не по много удобен и полезен начин. Затова от екологичните организации са изпратили уточняващо запитване, с въпрос дали СО получава данни за въздуха и дали ги съхранява. От писмото на новия зам. кмет с ресор екология - Йоана Христова става ясно, че СО получава предварителните данни в реално време от ИАОС, като ги показва както на табла в София, така и на страницата си в интернет. Г-жа Христова обаче не отговаря на основния въпрос – дали СО съхранява някакви данни. Така се получава прехвърляне на отговорността към ИАОС, както и към външния изпълнител, който поддържа автоматичната информационна система на СО.

„За разлика от Столична община външният изпълнител няма задължение и отговорност да отговори на нито един от поставените от нас въпроси. Прехвърлянето на топката между институциите, криенето на информация и замитането на проблемите от страна на екипа на г-жа Фандъкова, явно ще продължи и занапред,“ коментира Ивайло Хлебаров, съветник по екологични политики към ЕС „За Земята“.

„Обявените от г-жа Фандъкова планове и мерки за напролет, освен закъснели са и по-скоро още прах в очите и дробовете ни. Отново ще се пише поредната поръчкова стратегия при това с цели 5 години закъснение след като предишната бе със срок до 2014 г. Видно е по въздуха, който дишаме в момента, какво изпълни СО по предишните 2 стратегии и къде проспа последните 5 години. Институциите ни продължават да (из)дишат.“, коментира Теодора Стоянова от „Грийнпийс“-България.

Екологичните организации ще продължат да търсят достъп до поисканата информация, включително и по съдебен път, като се надяват институциите по-скоро да поемат отговорност и да предоставят отворен достъп до надеждна и навременна информация за качеството на въздуха, който дишаме.

На 26-ти януари е изтекъл законовият срок, в който ИАОС е трябвало да отговори на подадените от ЕС „За Земята“ заявления по Закона за достъп до обществена информация. Към 2-ри февруари отговор на запитването на огранизацията все още не е постъпил.

Въпросите, отправени от еколозите към Столична община на 20.01.2017 г.: са следните:

1. Разполагате ли с първичните данни от АИС и имате ли достъп до тях в реално време (дори с няколко часа закъснение)? Съхранявате ли тези данни – под каква форма, за кои години и за какъв период ги съхранявате? 2. Разполагате ли с валидираните данни от АИС или достъп до тях? Съхранявате ли тези данни – под каква форма, за кои години и за какъв период ги съхранявате? 3. Разполагате ли с архивни данни за качеството на въздуха? Ако да, моля опишете какви (за кои параметри/замърсители, почасови, дневни, годишни), как са измерени, и за какви периоди се отнасят. 4. Под каква форма получавате и съхранявате данните, визуализирани на Вашата интернет страница с адрес http://93.123.36.139? 5. За какъв период назад съхранявате данните по т. 4?

sofia.topnovini.bg/ ще продължи да следи развитието по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама