Скандалният Гервасий се появи в София, ядоса Синода

14:27, 02 фев 17 25 2782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалният Неврокопски митрополит Гервасий, който няколко месеца се водеше „духовен глава“ на миряните в епархията, след това се самопровъзгласи за митрополит на Истинно-православната църква в България, се появи в София на възпоменание на жертвите на комунизма в мемориалния комплекс в градинката на НДК.

Панихидата беше организирана от Съюза на репресираните в България след 9 септември 1944 година. 

Появата на Гервасий възмути Синода на БПЦ и оттам излязоха с молба до медиите, в която настояват да се знае, че той всъщност е разколник, а не митрополит.  

"Каноничният митрополит на Неврокопска епархия е Неврокопски митрополит Серафим. Лицето, което е взело участие в мероприятието при НДК днес, не е клирик на Българската православна църква, а разколник със скандално поведение", се казва в официалното съобщение на Синода.

 

Кой е Гервасий

През юли 2009 г. Гервасий е пратен в Банско и Разлог от разколническия синод на Инокентий, който го обяви за Неврокопски митрополит. Гервасий пристигна в Пиринско с прозвището си Босия заради навика си целогодишно да шляпа под расото бос, само по джапанки, и за броени дни успя да настрои срещу себе си по-голямата част от духовниците.

Денят, в който на тайна церемония в малката църква "Св. Георги Победоносец" между Банско и Добринище отец Камен Бараков купува срещу 100 лева на глас избора на Гервасий за митрополит, се приема като начало на официалното разцепление на алтернативния синод на Пимен на два лагера - хората на отец Камен Бараков, чийто избор беше Гервасий, и на митрополит Инокентий, който оглави синода след кончината на дядо Пимен. 

Щом грабва короната на Пимен, Босия се настанява да живее в Банско, защото Владишкото в Благоевград от няколко години беше заключено от Натанаил, и започва да търси богат мирянин, който да му даде безплатно луксозен подслон, отговарящ на митрополитската му титла. Тогава Гервасий не успява да намери и още през септември същата година се изнизва безславно към София. 

Гервасий се прочу със склоността си към гей оргиите. В интернет пространството се появиха негови снимки - гол до кръста под образа на Божията майка, с чаша уиски в ръка, позиращ в страстни целувки с млади мирянки. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама