Община Върбица ще прави Дом за стари хора

14:40, 02 фев 17 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дом за стари хора от типа на Център за настаняване от семеен тип ще прави община Върбица. Идеята е Центърът да бъде създаден в село Ловец след реконструкция на празната училищна сграда. Тя не работи по предназначение от началото на тази учебна година. Причината е, че учениците намаляха и издръжката стана нерентабилна. Децата пътуват сега до близкото село Иваново, а общината направи проект, с който да преустрои училището в Дом за възрастни.

С този проект Върбища ще кандидатства по програма „Красива България“. Проектното искане е за 180 хил. лв., от които 54 хиляди ще бъдат общинско съфинансиране. С тези средства ще се направи цялостен ремонт на 2-етажната училищна сграда, намираща се в центъра на село Ловец. Бившите класни стаи ще се превърнат в мини апартаменти със собствен санитарен възел. Центърът от семеен тип ще бъде с капацитет за 25 възрастни. „Домът ще удовлетвори отчасти социалната потребност от такъв тип грижа и ще отвори работни места, макар и само шест на първо време“, обясни заместник кметът на общината Бейсим Мустафа.

С второ проектно предложение администрацията иска да реновира сградата на основното училище в село Бяла река, в която учат децата от начална степен. Там се обучават близо 100 ученици, а постройката е правена в средата на миналия век. Ако проектът спечели тази сграда ще бъде поредната в община Върбица, която се обновява изцяло за сметка на оптимизираната училищна мрежа. Проектното предложение отново е за 180 хил. лв., с които ще се прави топлоизолация и саниране.

От общината поясниха, че половината от тази сума ще бъде осигурена от собствено съфинансиране. Тези пари са заложени в капиталовата програма на Върбица и ще бъдат осигурени от местни приходи. Проектите са готови и предстои да бъдат подадени в понеделник, каза още заместник кметът Бейсим Мустафа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама