Цветана Манева, Гинка Станчева и Руси Чанев грабнаха награди "Икар"

14:51, 02 фев 17 / Култура 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Актьорите Цветана Манева, Гинка Станчева и Руси Чанев са удостоени с големите награди "Икар - 2017". Отличието на Цветана Манева е за цялостен принос към преподавателската дейност, а на Гинка Станчева - за чест и достойнство, присъждана от председателя на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчиев.

Руси Чанев е награден за изключителен творчески принос към българския театър. Това съобщиха от САБ днес на пресконференция за номинациите за националните награди за сценични изкуства "Икар".

По повод на 95-годишнината на съюза статуетката на наградата е нова - Икар с горящи криле, като призив за повече уважение към своеобразната саможертва на всички, които се занимават с изкуство днес в България, каза Мутафчиев. 

Вероятно церемонията за "Икар"-ите на 27 март - Международния ден на театъра, ще е в цирк "Балкански" - в чест на 120-годишнината на българското цирково изкуство. Водят се преговори със Столичната община - съорганизатор на церемонията и на Софийския театрален салон, за мястото, където да бъде поставено шапитото. 

"Икар" за режисура си оспорват Боян Иванов, Крис Шарков и Николай Поляков за "Жулиета" от Андраш Вишки в Русенския театър, "Хеда Габлер" от Ибсен в Хасковския театър и "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София". 

Конкуренцията за отличието за водеща женска роля е между актрисите Албена Чобанова, Ивана Папазова и Стефка Янорова за "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър, "Майка" от Горки на Маргарита Мачева в Пловдивския театър и "Една нощ с теб" от Майкъл Уелър на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" /ТБА/

За наградата за водеща мъжка роля са номинирани Васил Дуев, Иван Радоев, Филип Аврамов и Валери Йорданов - за моноспектакъла "Всичко на масата" по Чарлз Буковски на Ана Батева в Казанлъшкия театър, "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в ТБА и "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов".

Кандидатки за "Икар" за поддържаща женска роля са Ана Вълчанова за "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов", Гергана Плетньова за "Тартюф" и Елена Кабасакалова за "Майка".

За отличието за поддържаща мъжка роля се състезават Благой Бойчев, Васил Читанов и Ивайло Драгиев за ролите си в "Хеда Габлер", Ивайло Христов за "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев" и Йордан Ръсин за "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Григор Антонов в Театър "Възраждане".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама