Русе опитва да привлече интерес и към геймърската индустрия

15:04, 02 фев 17 / Любопитно 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След успешното внедряване на IT индустрията в Русе, поредица от инициативи ще направят следващата стъпка и ще опитат да привлекат интереса на ентусиасти и разработчици към геймърската индустрия. Инициативата е на софтуерната компания Силвае технолоджис (Silvae Technologies), която организира поредица от лекции, които ще имат за цел да покажат и другата страна на компютърните игри, и да събудят интереса както на геймърите, така и на разработчиците. 

Отворената лекция "Дизайн на игрите и системите в тях" ще обърне внимание на изключително сложната комбинация от софтуер, визуализация и емулация на богат спектър от идеи и концепции, изграждащи всяка игра. Събитието ще се проведе вечерта на 2 февруари, от 18:30 в зала 2.203 на Русенския университет. 

Втората ще се фокусира върху увеличаване на ефикасността на отделни личности или компании чрез гейм дизайн и психология. Геймификацията е топ темата в Силициевата долина - редица компании влагат милиарди за да използват техники от игрите за да подобрят ефикасността на хората си. Темата набляга на изпитани техники от психологията и дизайна на игри, а не толкова на инвестиция на крупни суми пари. Лекцията ще се проведе на 3 февруари, от 19:00 в културен център BH.

Лектор на двете събития ще бъде Йордан Георгиев - програмист, специализирал се върху разработката на игри, игрови системи и техния дизайн. Работил е за компаниите VMware, Uber и няколко стартъпа.

За Topnovini.bg той разказва, че любовта му към игрите и игровите технологии стартира, както и за много други хора, от играта World of Warcraft, която му дава идеи да стартира своя собствена игра в жанра MMORPG. Стартира с малък екип от съмишленици, с които навлизат дълбоко в дебрите на сложни компютърни системи и инструменти, сред които и 3D енджина Unity. Въпреки че не успяват да реализират своята игра, поради колосалните суми, необходими за подобен проект, Йордан коментира, че работата му е дала богат набор от знания и умения в сферата. По-късно работи по няколко различни проекта за мобилни и PC игри, а след това и като разработчик на свободна практика. Към момента интересите му са насочени към геймификацията - сложна концепция, която преплита гейм дизайна и свързаните с игрите мотивационни техники, и действията в реалния живот, които могат да бъдат подпомогнати по подобен начин. 

Той коментира още, че в България има много добри възможности за развитие на геймърската индустрия, която в световен мащаб възлиза на десетки млрд. долара годишно. Страната разполага с голям брой качествени програмисти, дизайнери и ентусиасти, но засега проблемът е в консерватизма на финансиращите институции, които нямат опит в подобна сфера. Въпреки това Йордан препоръчва на всички заинтересовани да не се отказват от идеите си, но да не разчитат само на тях - според него е изключително важно да бъде разработен първоначален продукт - демо версия, която може да бъде презентирана и която да убеди всички че усилията си струват. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама