Започна делото срещу шефа на "Топлофикация София", заведено от Мая Манолова

16:09, 02 фев 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Административен съд-София-град, беше даден ход на делото, което омбудсманът на Р България Мая Манолова заведе срещу изпълнителния директор на общинска фирма „Топлофикация София“ ЕАД Георги Беловски, заради отказа му да й отговори за какво и как са похарчени парите за юрисконсултските възнаграждения, които длъжниците на „Топлофикация“ плащат, когато срещу тях се водят съдебни дела за събиране на техни просрочени задължения.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания.  Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд София-град Манолова подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публично-правна организация по смисъла на закона. Освен това, тя е категорична, че „исканата информация е обществена по смисъла на ЗДОИ;  не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна и е налице надделяващ обществен интерес“. 

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

До 30 дни е законовият срок, в който съдът ще се произнесе по искането на Мая Манолова трябва ли "Топлофикация-София" да каже колко е платила на юрисконсултите си през 2015 г. за консултантски услуги по дела срещу длъжници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама