Въздухът в София с високи нива на замърсяване, опасен е за здравето ни

17:47, 02 фев 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Измервателните станции за замърсяване на въздуха в София показват опасно високи нива на запрашаване в много райони на столицата.

Най-неприятна е ситуацията с опасните за здравето фини прахови частици в близост до "Красно село", където допустимото запрашаване (около 50 mg/m2) е било превишено над 9 пъти (450 mg/m2) в продължение на 13 поредни часа - от 21 ч. вечерта на 1 февруари (сряда) до 9 сутринта в четвъртък (2 февруари).

Подобно е било положението и в "Младост". До осем пъти над допустимата норма са стигнали в някои часове на нощта фините прахови частици във въздуха и в няколко други квартала, сред които "Дружба", "Надежда"и "Павлово".

Това показват данните за 1-2 февруари 2017 г. Те са от общо пет измервателни станции, поставени на определени точки в София - "Дружба", "Младост", "Павлово", "Красна поляна" и "Надежда", публикувани на сайта на Столичната община.

Опасенията са, че броят на станциите за монитринг са крайно недостатъчни и така не дават представа каква е реалната ситуация на повече точки в столицата, както и да спомогнат за локализиране на източниците на замърсяването.

В полунощ допустимите пределни стойности на друг токсичен замърсител на въздуха – азотен диоксит (200 mg/m2), също са били превишени в районите на "Младост" и "Павлово".

Опасностите за гражданите от това замърсяване са възпаления на белия дроб и понижена устойчивост на респираторни инфекции (грип). Продължително въздействие на концентрации над допустимите може да причинят структурни промени в белия дроб.

Причините за опасния смог се коренят в масовото използване на твърди горива в битовия и обществения сектор, както и емисиите от автомобилите, в съчетание с мъгла и безветрие. Фините прахови частици са опасни за здравето на хората, особено за децата, възрастните и хора с други заболявания, за които в подобни дни дори не е препоръчително да излизат от вкъщи.

Проблемът изобщо не е за подценяване и при липса на адекватни мерки, това може да повлияе негативно върху цялостното здравословно състояние на столичани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама