Румънците отново излязоха на протест

21:23, 02 фев 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди румънци се събраха отново тази вечер пред сградата на правителството в Букурещ, скандирайки "Крадци". Недоволството на румънците прерасна в протест, след като правителство обяви, че няма да отстъпи и отказва да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления.

За момента няма индикация от страна на управляващите да се вслушат в недоволството на румънците. Междувременно се появи информация, че следваща стъпка ще е закриване на антикорупционната служба, съобщава bTV.

Европа реагира остро и отправи закана, че ще спре финансирането на еврофиндовете, ако спорните текстове не бъдат отменени.

„Комисията е пряко заинтересувана, защото законодателните промени, ако бъдат приети, ще повлияят на изплащането на европейските фондове в Румъния. Така че трябва да бъдем много внимателни и да оценим това”, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Румънският президент Клаус Йоханис не закъсня и сезира Конституционния съд.

Министърът на търговията в знак на несъгласие подаде оставка, а правосъдният министър, който внесе спорните промени, изненадващо прехвърли правомощията си на държавния секретар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама