Голям интерес събра първата от лекциите "Дизайн на игрите и системите в тях"

22:26, 02 фев 17 / Любопитно 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При голям интерес премина първата от поредицата лекции, посветени на дизайна на компютърни игри, и системите, залегнали в тях. Домакин е Русенски университет, а лектор - Йордан Георгиев - програмист, специализирал се върху разработката на игри, игрови системи и техния дизайн. Инициативата е на софтуерната компания Силвае Технолоджис (Silvae Technologies), която има за цел да покаже и другата страна на компютърните игри, и да събуди интереса както на геймърите, така и на разработчиците. 

Сред пълната с младежи зала, Йордан сподели част от своя опит в игровите разработки, като се спря на най-важните концепции като "механика-динамика-естетика", arcs and loops, завладяващ геймплей, игрите в мрежа, важността на събирането и анализирането на статистически данни. Особен интерес предизвика и обяснението за "flow" - сложна концепция, с която психологията описва състоянието, в което изпадаме когато сме силно вглъбени в дадена игра (или в някоя дейност като цяло) до степен че да загубим представа за времето. 

Присъстващите имаха и множество въпроси, които варираха от конкретни примери, свързани с любими игри, така и общи концепции като значението на случайните числа в игрите. 

Следващата лекция ще се фокусира върху увеличаване на ефикасността на отделни личности или компании чрез гейм дизайн и психология. Геймификацията е топ темата в Силициевата долина - редица компании влагат милиарди за да използват техники от игрите за да подобрят ефикасността на хората си. Темата набляга на изпитани техники от психологията и дизайна на игри, а не толкова на инвестиция на крупни суми пари. Лекцията ще се проведе на 3 февруари, от 19:00 в културен център BH.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама