Проверяват общинските язовири и водоемите със стари проблеми

10:19, 08 фев 17 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Язовирите, на територията на всички шуменски общини, трябва да бъдат проверени заради интензивното снеготопене и очакваните нови валежи. Това е разпореждане на областния управител Донка Иванова. От областната администрация в Шумен са изпратили писма до общинските кметове, от които се иска да направят необходимата организация на работа, за да бъде осигурен свободен обем във язовирите, които стопанисват или са отдали под наем.

В община Велики Преслав по разпореждане на кмета Александър Горчев проверката е започнала от потенциално опасните язовири. Първо са били проверени общинските водоеми над града и над село Драгоево. Те са замръзнали, но имат достатъчно свободен обем, обясни Георги Стоев от местната гражданска защита. „Нивото на „Дервиша“ е на 4 метра под преливника, а на 3 метра под преливния ръб е водата в златарския язовир”, каза още той. По данни от наематели и  кметове на села, всички язовири на територията на Великопреславско все още са заледени.

Освен водния обем проверките трябва да установят още дали са почистени преливниците, каква е проводимостта на стеснените речни участъци за отока, какво е състоянието на пътищата до водните съоръжения. Трябва да се създаде организация за контролирано изпускане, така че язовирите да приемат и да разпределят във времето водите, които прииждат и същевременно да останат с необходимия воден запас след приключване на пролетното снеготопене, изрично се казва в разпоредбата на областния управител.

На територията на община Велики Преслав има 8 язовира, три от които са потенциално опасни, защото водният им оток преминава през населено място. На територията на област Шумен има 25 потенциално опасни водоема. За други седем областният управител е поискал изрично информация за състоянието им, защото те са били с неизправности при последната проверка. Тогава са установени проблеми, свързани с проводимостта на речните корита, с язовирните стени и деретата. Сега от Областта са изпратили писма до кметовете на общини Шумен, Нови пазар, Върбица и Хитрино заради язовирите с предписания. За същите неизправности трябва да вземат мерки и "Напоителни системи", тъй като те са отговорни за държавните язовири „Енево“, „Кълново“ и „Тича“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама