Теодора Стоянова от "Грийнпийс" за topnovini.bg: Само заедно сме способни да спрем замърсяването на въздуха

14:06, 08 фев 17 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Теодора Стоянова е експерт по управление и защита на околната среда. От март 2014 г. работи като координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“-България. Тя отзивчиво отговори на актуални въпроси в последно време, касаещи сериозно завишените нива на замърсяване в София и липсата на достъп до информация от страна на Столична община и изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

Тя призна, че в крайна сметка достъпът до информацията е получен, но след 9 дневно забавяне. Обяснението на отговорните институции е било, че заради големия обем на исканата информация, те имат право да удължат срока на изпълнение с до 10 дни. Към този момент експертите от  "Грийнпийс" не са имали време за цялостен анализ на получената информация, но въпреки това са установени липси в нея. 

На въпрос как гражданите можем да помогнем за опазването на околната среда, Стоянова отговори:

"Най-доброто ни оръжие е любопитството. Когато четем и се информираме по темата, можем да превърнем опазването на околната среда в лична отговорност и да бъдем коректив на институциите. Личният пример е от много голямо значение."

Запитана дали се повишава интересът на обществото към екологичните проблеми тя заяви, че определено има нагласи в тази посока.

"Хората все повече се интересуват от нещата, които оказват влияние на здравословното им състояние. Започват все по-често да говорят, четат и питат за това. Научават се да рециклират разделно боклука, да опазват зелените площи, да търсят алтернативни източници на отопление."

Относно взаимодействието с държавните институции Стоянова е на мнение, че то също се подобрява, но едва след някакъв обществен и медиен натиск. На въпрос на какво отдава, че именно Павлово, Дружба и Надежда са сред най-замърсените квартали, тя коментира:

"На този етап не се правят измервания навсякъде. Напълно възможно е в София да има и по-замърсени места, но това да не е отчетено. Сред най-замърсяващите човешки дейности се нареждат транспорта, преобразуването и горенето на изкопаеми горива (въглища, нефт, газ), производството, жилищният сектор, земеделието."

Най-важният въпрос за обикновените граждани остава влиянието на замърсяването върху здравето им. Стоянова коментира възможните последици от този проблем.

"Замърсеният въздух предизвиква дискомфорт, задух, кашлица, парене на очите. Дълготрайното влошаване на качеството на атмосферния въздух може да доведе и до по-сериозни последици за нашето здраве като астма, сърдечно-съдови заболявания, рак на белите дробове, заболявания свързани с нервната и репродуктивната системи."

В подкрепа на думите й, идва изследване на Световната здравна организация (СЗО), според което годишно над 7 милиона души умират преждевременно от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. Отново по статистика на СЗО в България над 18000 души умират преждевременно заради замърсения въздух.

"Само заедно можем да спрем това", категорична е Теодора Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама