Майки-асисенти на деца с увреждания може да останат без януарската си заплата

14:21, 08 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майки на деца с увреждания със статут – лични асистенти на децата си могат да останат без последната си януарска заплата.

Причината за това е проектът „Подкрепа за независим живот”, който стартира през декември 2015-та година и приключи на 31 януари 2017-та. Влезлият от началото на тази година закон за държавно финансиране, обаче се застъпва с вече изтеклият проект на социалното министерство.

По стария проект, асистентите са получавали по 200 лева заплата и 340 лева за лицето, за което се грижат. С новото държавното финансиране има възможност тези 340 лева да станат 930 лева за всяко лице с 90% инвалидност и нагоре.

„Няма как асистентите да получат едновременно финансиране от двете страни. Предприехме действия, които съм сигурна, че няма да ощетят никого, а точно обратното”, заяви д-р Светлана Маркова.

Назначени са трима юристи, които се занимават с проблема. Предстои разговор между омбудсманът на Шумен Иван Капралов и националният омбудсман Мая Манолова. Общината е изпратила писмо до Министерството на труда и социалната политика, поясни още Маркова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама